Oksidasjonsprosesser er biokjemiske prosesser som foregår ved oksidasjon. De er av fundamental betydning i alle levende organismer, fordi de leverer energien som alle organismer behøver til opprettholdelse av livsfunksjonene. Prosesser som syntese av proteiner, syntese av hormoner, muskelkontraksjoner og stofftransport gjennom membraner, er alle energikrevende og kan bare holdes i gang når energi tilføres.

Faktaboks

Uttale
oksidasjˈonsprosesser

I anaerobe organismer foregår det ingen netto oksidasjon og ikke noe forbruk av oksygen. Heinrich Wieland og Otto Warburg var de første som fremsatte eksperimentelt underbygde teorier om oksidasjonsprosessene, mens Davis Keilins gjenoppdagelse av cytokromet forente de to ulike teoriene.

Reaksjonsveier

Første trinn er en dehydrogenering av metabolittene. For karbohydratenes vedkommende skjer dette hovedsakelig i glykolysen, og for fettsyrene skjer det i beta-oksidasjonsprosesser. For aminosyrenes vedkommende skjer først en deaminering.

Derpå følger nedbrytningsprosesser som kan minne atskillig om fettsyrenes omsetning, men som er betydelig mer komplisert. Ved disse prosessene dannes acetylkoenzym A som omsettes i sitronsyresyklus. Her skjer ytterligere dehydrogeneringer.

Resultatet av alle disse reaksjonene er at metabolittenes hydrogen overføres på bærere og at karbon oksideres til karbondioksid. De hydrogenerte bærerne reagerer nå videre over et komplisert enzymsystem, respirasjonskjeden, med den endelige hydrogenakseptor, som er oksygen, slik at det dannes vann.

Sammenkoblet med respirasjonskjeden forløper så den oksidative fosforyleringen. Derved dannes ATP (adenosintrifosfat), som igjen inngår i en rekke syntetiske prosesser og andre energikrevende reaksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg