Okraplante
Av /Shutterstock.

Global produksjon av okra, 1961-2021

1961 1107430
1962 1132390
1963 1178370
1964 1207550
1965 1274830
1966 1326080
1967 1372260
1968 1411675
1969 1477872
1970 1603666
1971 1651426
1972 1823589
1973 1906114
1974 2050479
1975 2034717
1976 2042822
1977 2107608
1978 2228063
1979 2353055
1980 2510767
1981 2498197
1982 2603876
1983 2714462
1984 2869398
1985 2934489
1986 3084545
1987 3165634
1988 3177384
1989 3615580
1990 3590729
1991 3881723.93
1992 4041039.3
1993 4085425.18
1994 4791568.53
1995 5740500.71
1996 5692062.25
1997 5582696.38
1998 5125439.53
1999 5394205.3
2000 5461175.83
2001 5449569.99
2002 5485419.19
2003 5760538
2004 5962438.67
2005 5827698.24
2006 6379272.67
2007 6743438.96
2008 6663980.26
2009 7115998.11
2010 7466840.64
2011 8029022.45
2012 9725130.12
2013 9671613.62
2014 9823219.8
2015 9264879.57
2016 8830433.88
2017 9218404.63
2018 9638309.02
2019 10033274.95
2020 10643725.08
2021 10822248.74
Kilde: FAOSTAT

Okra-planten er en plante i kattostfamilien, hjemmehørende i tropisk Afrika. Den er vanlig dyrket i tropene, og brukes som grønnsak, tauverk og til medisinske formål.

Faktaboks

Også kjent som
gumbo grønnsakhibisk
Vitenskapelig navn
Abelmoschus esculentus
Beskrevet av
(L.) Moench
Årlig global produksjon
10,8 millioner tonn (2021)

Beskrivelse

Okraplanten er en opptil tre meter høy urt med store, brede blad. Kapselfruktene, «okra», har femkantet eller sylindrisk tverrsnitt, og er gråaktig grønne med hvitt fruktkjøtt og hvite frø. De brukes i salater eller som grønnsak. Disse fruktene kalles ofte «lady's fingers».

Bruksområder

Hele planten kan spises unntatt de vedaktige stilkene. Den kokes, stekes, forvelles eller marineres. Fibrene i stengelen kan brukes til fremstilling av tauverk.

Næringsinnhold

Okra inneholder cirka 21 milligram vitamin C, 303 milligram kalium, 3,2 gram kostfiber, 90 prosent vann, 0,1 gram fett og 138 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

okra
Abelmoschus esculentus
GBIF-ID
3152707

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg