Medalje. Magnus Gustav Arbien: Ludvig Holberg (1757). 49 mm. Advers. Naturlig størrelse.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Numismatikk, vitenskapen om mynt og myntvesen, omfatter også myntlignende gjenstander som regnepenger, sjetonger og medaljer. Numismatikk kan også betegne den mer hobbypregede aktiviteten samling av mynter.

Faktaboks

Uttale
numismatˈikk

Opprinnelse

Opprinnelsen til numismatikk var renessansens våknende begeistring for antikken, som også førte til at greske og romerske mynter ble samlet og studert. Mange fyrster anla store samlinger i sine myntkabinetter. Disse har senere i mange land dannet grunnstammen til vitenskapelig betydelige myntsamlinger i offentlige museer. Fra å være en fornem syssel i de høyeste samfunnsklasser har numismatikk utviklet seg til en selvstendig kulturhistorisk vitenskap.

Den har sin særlige betydning ved myntenes store verdi som primærkilder til eldre tiders politiske, økonomiske og kulturelle historie. Gjennom myntfunn er det bevart betydelige mengder av tidligere tiders utmyntning. Det ikonografiske, epigrafiske og språklige studiet av myntene suppleres i dag med nye statistiske og metallurgiske metoder.

Numismatiske foreninger

Faget numismatikk er internasjonalt organisert gjennom Commission internationale de numismatique. I de fleste land finnes det egne numismatiske foreninger, som omfatter alt fra lærde selskaper til rene hobbyklubber. Norske myntsamlere har sitt forum i Norsk Numismatisk Forening (stiftet 1927), eller i de ca. 30 lokale numismatiske foreninger som ble stiftet i 1960- og 1970-årene. Norges sentrale samling for mynter og andre numismatica er Universitetets Myntkabinett i Oslo (grunnlagt 1817), med en gjenstandsmasse på over 200 000. De nordiske myntmuseer og (viktigste) numismatiske foreninger står sammen i Nordisk Numismatisk Union (dannet 1936).

Forkortelser

På grunn av plassmangel på mynter og medaljer, er det vanlig med forkortelser av årstall og titler. Eksempelvis: VICTORIA:DEI:GRAT(IA):OMN(IA):BRITT(ANIA):REG(INA):FID(EI):DEF(ENDATRIX):IND(IAE):IMP(ERATRIX) = Victoria av Guds Nåde Storbritannias dronning, Troens Forsvarer, keiserinne av India.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Flensborg, Peter: Numismatisk leksikon, 1996
  • Gullbekk, Svein H.: Norsk numismatisk bibliografi, 1998
  • Skaare, Kolbjørn: Norges mynthistorie, 1995, 2 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg