Kaldblodstraver
Kusken Ulf Ohlsson med kaldblodstraveren Hallsta Lotus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Norsk kaldblodstraver er en norsk hesterase som stammer fra de lettere typer av dølehesten.

Kaldblodstraveren er vår største rase i antall, og travsporten er bygd opp omkring denne rasen og varmblodstraveren. For å kunne delta i travløp må hestene være sertifiserte og avstamningen kontrollert ved blodtypetest av foreldre og avkom. Dette er viktig blant annet for å sikre at det ikke kommer inn dyr fra den hurtigere varmblodstraveren i avlen av kaldblodstraver.

Det er cirka 12 000 kaldblodstravere i Norge, derav cirka 3000 aktive travere til enhver tid. I avlen virker cirka 1300 avlshopper og 90 godkjente avlshingster (2014). Det Norske Travselskap (DNT) er ansvarlig avlsorganisasjon.

Avl og beskrivelse

Fra 1800-tallet ble det utviklet linjer med spesielt gode traveregenskaper, vesentlig lette, høybente dyr. Med utgangspunkt i disse linjene ble norsk kaldblodstraver dannet, med egen stambok fra 1937, etter at totalisatorløp ble innført i 1928. Offentlig stambokføring av rasen kom i 1965.

På 1970-tallet ble det benyttet en del kaldblodstraver i dølehestavlen, men nå er disse to rasene helt atskilte i avlsarbeidet. Kaldblodstraveren er av farge og avtegn lik dølehesten, men med større omfang av hvite avtegn. Den har større mankehøyde, mindre brystomfang og tynnere bein enn dølehesten. Minimum mankehøyde er 148 cm.

Fra 1990 har det vært delvis felles avlsarbeid med den svenske kaldblodstraveren, og de to rasene er nå en felles avlspopulasjon med felles stambok (fra 2004) og felles avlsplan (fra 2005).

Den avles for travprestasjon, stamme og holdbarhet (80 prosent vekt i avlsmålet) samt for eksteriør og lynne (20 prosent vekt i avlsmålet), og hurtigheten forbedres stadig. De viktigste prestasjonsmålene i avlsarbeidet er kilometertid, innkjørte penger og startprosent. Utstillinger er ikke noe særlig viktig avlstiltak i traveravlen i motsetning til i avlen av våre tre andre nasjonale hesteraser.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Det norske travselskap (2008). Avlsplan for kaldblodstraver
  • Vangen, Odd (2007). «Kaldblodstraver» i Beitende husdyr I Norge. Tun Forlag
  • Vangen, Odd og Kvam, Tore (2009). «De særnorske hesterasene, kaldblodstraveren». I H.K. Dahle (red.) Hesten i vår tid, Tun Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg