Nikkelstål, stållegeringer med varierende innhold av nikkel.

I dagens materialteknologi skjelner man mellom ulike virkninger av nikkel i stål (og jern). Tilsatt i små mengder på 0,7–3,75 %, til dels sammen med krom og molybden, reduseres diffusjonshastigheten i stålet, slik at perlittdannelsen tar lengre tid, med den følge at herdbarheten øker.

Legeringene danner grunnstammen i seigherdingsstålene for maskiner i industri, transport og landbruk, hvor styrke, seighet og motstand mot slitasje er viktige kvaliteter. Med redusert karboninnhold oppviser lavlegerte nikkelstål høy bruddseighet ved meget lave temperaturer, og er egnede materialer f.eks. i tanker for flytende naturgass. Økes nikkelinnholdet til 8–10 %, påtvinges stålet en austenittstruktur som sammen med tilsetning av krom ligger i bunnen for sammensetningen av rustfrie og syrefaste austenittstål. Dette er også stål med gode høytemperaturegenskaper, som bestandighet mot oksidasjon og siging.

Maraging stål (av martensite og aging) med 18 % nikkel og varierende mengder av kobolt og molybden kan herdes, og representerer en kombinasjon av styrke og bruddseighet som ikke kan oppnås i andre materialer. Interessante og nyttige fysikalske egenskaper er knyttet til jern-nikkellegeringer, se for eksempel invar, platinitt, elinvar.

Historikk

Kommersiell produksjon av nikkelstål var i gang i Schaffhausen i Sveits omkring 1820–1830, og legeringene ble for alvor oppskattet fra 1880 og fremover, da fabrikanter av kanoner, panserplater og annet militært materiell ble klar over den ekstraordinære grad av styrke og duktilitet som kunne adderes til vanlige karbonstål ved tilsetning av noen få prosent nikkel.

Stålene ble også tatt i bruk i sivil industri. For eksempel smidde Krupp-verkene i Tyskland i 1899 en nikkelstål veivaksel til dampskipet «Deutschland», vinner av Atlanterhavets blå bånd i 1900 og 1901.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg