Etiopisk pepper er et eviggrønt, tropisk tre som blir opptil 20 meter høyt. Det har læraktige blader, som blir circa ti cm lange. Blomstene er gulgrønne. Fruktene er 5–8 cm lange og vokser i klaser.
Faktaboks
- Også kjent som
- Senegalpepper, Afrikansk pepper
- Vitenskapelig navn
- Xylopia aethiopica
- Global rødlistestatus
- LC – Livskraftig
Treet er hjemmehørende i lavlandsregnskog og på savannen i Afrika, men arten Xylopia aethiopica er utbredt fra Etiopia til Vest-Afrika. Det dyrkes i dag i mange tropiske strøk, blant annet på Antillene og i Guyana. I Indonesia kalles Xylopia-frukter for «Pisang-Pisang», siden de likner en klase av miniatyrbananer før fruktene åpner seg. Det kjøttfulle, ofte knallrøde eller oransjefargete innerste laget av fruktveggen danner etter hvert en geleaktig masse som inneholder ertestore gråaktige til glinsende svarte frø.
Det finnes også et «peruviansk pepper» som vokser på trær opprinnelig fra Sør-Amerika, men som i dag dyrkes i tropiske strøk over hele kloden til krydder (Schinus molle i familien Anacardiaceae, hvor vi også finner mango, pistasjnøtt og cashewnøtt).
Kommentarer (3)
skrev Roger Pihl
skrev Roger Pihl
skrev Mari Paus
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.