Kunstig nedbør er nedbør som blir til ved hjelp av mennesker og som ikke skyldes naturlige prosesser alene.

De første seriøse vitenskapelige forsøkene på å kunstig utløse nedbør ble utført i 1946. Resultatene var positive ettersom man klarte å påvirke skyene til å gi fra seg litt nedbør. Det er særlig på liten skala man har oppnådd resultater, blant annet med kunstig oppløsning av tåke (også utført i Norge), og med å hindre hagl- og tordenbyger.

På stor skala er det mer omdiskutert hvor gode resultatene faktisk er, og om man klarer å regulere nedbøren nok til at det får praktisk betydning. Noen studier viser at det kan være mulig å for eksempel øke snømengden i et område gjennom en vinter med omtrent 10 prosent.

Metoder

Seeding
Av .
Lisens: Public Domain

I forsøkene på å fremkalle kunstig nedbør er det særlig seeding-metoder som har gitt positive resultater. Seeding vil si å tilføre fremmedlegemer til tåke eller skyer for å forandre den naturlige utviklingen.

Den ene metoden går ut på å strø små klumper av tørris (fast karbondioksid) på toppen av skylag som har temperatur lavere enn 0 °C. Når klumpene av tørris faller, vil de få en del av de underkjølte dråpene til å fryse og innlede dannelsen av snøstjerner.

Den andre metoden går ut på å sprøyte små krystaller av sølvjodid (AgI) inn i skyene. Når krystallene kommer i kontakt med skydråpene, vil disse fryse og utløse nedbør.

Utilsiktet kunstig nedbør

I noen tilfeller oppstår kunstig nedbør uten hensikt, eller ved at naturlig nedbør blir forsterket. Dette skjer vanligvis på den siden av store byer og industriområder som vender vekk fra vindretningen (lesiden). Luften over disse områdene blir oppvarmet, tilført fuktighet og inneholder partikler som fremmer dannelsen av skydråper. Oppvarmingen fører til stigende luft, som er nødvendig for dannelsen av nedbør.

Store branner og vulkanutbrudd kan også skape kraftige bygeskyer som produserer kraftig regn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg