natthegre
Natthegre med reirmateriale. Florida, USA.
natthegre
Av /iStock.

Natthegre er en fugleart i familien hegrer. Den er bare halvparten så stor som gråhegre. Ungfuglen er jevnt brunspraglet, mens den voksne er grå, svart og hvit. Natthegren er den hegrearten som har størst utbredelse globalt, og er observert 22 ganger i Norge frem til 2021.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Nycticorax nycticorax
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse og levevis

Unge natthegrer er sjokoladebrune med store hvite flekker. Voksne fugler har svart nebb, isse, rygg og skulderdekkfjær, mørkt grå vinger, og lys underside. Øynene har rød iris og svar pupill, og bena er gulgrønne store deler av året, men rosa i hekkesesongen. Natthegra er stående omtrent 60 cm høy, og med det betydelig mindre enn den rundt en meter høye gråhegra. Voksne natthegrer veier 300–1100 gram.

Natthegrene spiser et stort spekter av næringsemner, og søker næring både i vannet og på land. Den spiser gjerne fisk, men tar også krepsdyr, amfibier, reptiler, muslinger, insekter, meitemark, fugler og mindre pattedyr. Natthegrene spiser også plantekost i perioder. Som artnavnet natthegre henspiller på er arten ofte nattaktiv, og oppholder seg mest ute i åpne områder når det er mørkt. På dagen foregår det meste av fødesøket skjult, eller fuglene hviler, ofte oppe i trær.

Utbredelse og vandringer

Natthegra er den hegrearten med mest størst geografisk utbredelse. Den hekker på alle kontinenter utenom Australia og Antarktis. I Europa finner vi natthegrer hekkende over det meste av den sørlige delen, og størst hekkebestand finner vi i Russland (15 000 par) og Ukraina (12 900 par). Det hekker en del par helt vest til Nederland, og i 2017 fikk ble natthegra påvist første gang hekkende i England. På lang sikt ser det ut til at bestanden av natthegre er på vei nedover i Europa, og den viktigste årsaken er trolig tap av habitatet arten foretrekker, nemlig våtmark.

Europeiske natthegrer er stort sett trekkfugler som overvintrer i Afrika sør for Sahara. I Norge er natthegra registrert 22 ganger frem til 2019, og i perioden fra mars til desember. Det er klart flest funn i mai og juni, og også flest i fylkene Agder og Rogaland. Det er også ett funn i Nordland, og ett funn på Jan Mayen, fra juni 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

natthegre
Nycticorax nycticorax
Tidligere vitenskapelig navn
Nycticorax nycticorax nycticorax
Artsdatabanken-ID
3583
GBIF-ID
2480863

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg