Galium odoratum

Galium odoratum, myske. Foto fra: Ringelmose Skov ved Rønde, Danmark

Galium odoratum

Galium odoratum, myske. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Myske er en flerårig urt i maurefamilien som tidligere ble kalt Asperula odorata.

Faktaboks

Også kjent som
Amur
Vitenskapelig navn
Galium odoratum
Beskrevet av
(L.) Scop.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Myske blir 15–40 centimeter lange og har kransstilte blader. Bladene er ovale og vokser 6–8 sammen i kranser. Urten har hvite blomster i halvskjerm og krokpiggede frukter.

Myske vokser på steinete steder under alm og andre løvtrær nord til Troms, men mangler i den nordlige delen av Østlandet.

Myske gir god lukt av kumarin når den tørker. Tidligere ble den ofte hengt opp i klesskap og i stuen (myskekrans).

Myske er utbredt i Europa, Nord-Afrika og Nord-Asia. Den er viltvoksende i Norge nord til Nordland.

Bruk

Myskeblader er spesielt populært i Tyskland, der de brukes i desserter som gelé, sorbet, fruktsalater og syltetøy og til å smaksette kalde sommerdrikker som fruktbowl, hvitvin, øl og brennevin. Tørkede blader kan også brukes i pølser og kjøttfarse. Den blir også brukt i «maitrank», som er en frisk drikk med hvitvin som basis.

Myske inneholder stoffet kumarin, som kan være skadelig i store doser.

Historie

I tidligere tider ble myske samlet og tørket og lagt i madrasser, kister og garderobeskap på grunn av sin behagelige lukt og evne til å holde unna møll og utøy.

Innen folkemedisinen har urten blitt brukt mot blant annet fordøyelsesproblemer, sår hals og forkjølelse, og friske blader ble blandet med fett og brukt som salve på sår og skader. Planten har også blitt brukt som urindrivende middel, mot underlivsbetennelse, byller og mot sår som ikke ville gro.

Tørkede blader har blitt brukt i potpurri og til en svakt søvndyssende te.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

myske
Galium odoratum
Tidligere vitenskapelig navn
Asperula odorata L.
Artsdatabanken-ID
102212
GBIF-ID
2914642

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg