Myrkongle. Blomst og bær.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
utbredelse av myrkongle
Naturlig utbredelse av myrkongle (Calla palustris). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av myrkongle

Myrkongle er en flerårig urt, den eneste arten i slekten Calla i myrkonglefamilien. Den blir 15–40 cm høy og har blanke, hjerteformede blad fra en tykk jordstengel. Planten har en gulgrønn blomsterstand formet som en kjøttfull, konglelignende klubbe omgitt av et hylsterblad som er grønt utvendig og skinnende hvitt innvendig. Fruktene er små, røde bær som sitter tett sammen. De spres med vann, og den klebrige overflaten gjør at de også kan feste seg til fugler eller andre dyr som dermed bidrar til å spre planten. Myrkongle vokser i våte skogsmyrer og grøfter på Østlandet og vestover til Rogaland, dessuten er den funnet i Snåsa i Nord-Trøndelag. Hele planten er giftig.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Calla palustris
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

myrkongle
Calla palustris
Tidligere vitenskapelig navn
Provenzalia brevis Raf., Calla brevis (Raf.) Á.Löve & D.Löve
Artsdatabanken-ID
99315
GBIF-ID
2869101

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg