Muskat

Muskatnøtt er frøkjernen av frukten i muskatnøtt-treet. Muskatblomme er den rødgule aromatiske frøkappen som omgir selve frøet. Begge deler brukes som krydder, muskatblomme har litt mildere smak enn muskatnøtt.

Muskat
Av /Shutterstock.

Muskat er krydder fra fruktene på muskatnøtt-treet. Det er et eviggrønt tropisk tre som blir opptil 20 meter høyt. Bladene er mørkegrønne, blanke, ovale og opptil 10 cm lange. Trærne har klaser av små gule blomster. Trærne er særbu, det vil si at det er egne hann- og hunntrær. Fruktene er eggformede med ett frø.

Faktaboks

Uttale
muskˈat
Etymologi
av latin ‘moskus’

Det er kjernen i frøet i treets frukt som blir til krydderet muskatnøtt og frøkappa rundt frøet blir til muskatblomme. Ved modning sprekker frukta opp og frøet med den røde frøkappa kommer til syne. Frøkappa tørkes og males til muskatblomme. Frøene må tørkes slik at kjernene løsner fra det harde frøskallet og den tørka kjernen er krydderet som kalles muskatnøtt. Muskat inneholder myristicin.

Muskatnøtt-trærne fantes opprinnelig på Bandaøyene i Indonesia, men dyrkes nå mange steder i tropiske områder.

Bruk

Lasagne

Muskat egner seg spesielt godt i hvite sauser og lasagne.

Muskat egner seg spesielt godt i hvite sauser, suffleer, lasagne, potetmos, grønnsaksstuinger og egg- og osteretter, men kan også benyttes i marinader og sauser til kjøtt- og viltretter. Krydderet kan enten has i før koking eller rives direkte over maten ved servering. I norsk mattradisjon har muskat særlig vært anvendt i stuet kål, kjøttkaker og hvit saus.

Krydderet er også velegnet i desserter, sjokolade, fruktsalater og kaker og inngår i en rekke krydderblandinger.

Muskatsmaken kan lett bli dominerende, og krydderet bør derfor brukes med en viss forsiktighet.

Av planten utvinnes olje som brukes innen parfyme- og legemiddelindustrien.

Historie

muskatnøtt-tre, Myristica fragrans
muskatnøtt-tre, Myristica fragrans
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Muskat er omtalt i Konstantinopel allerede på 500-tallet evt. men var ikke kjent i Romerriket. Sammen med kryddernellik og pepper var muskat ett av de mest ettertraktede krydderne i Europa allerede i middelalderen. Men muskat var vanskelig tilgjengelig og dermed kostbart. I England kostet et pund (cirka 1⁄2 kg) muskat det samme som tre sauer på 1300-tallet.

Handelen foregikk gjennom araberne, som hadde monopol på krydderhandelen sjøveien fra India. Krydderet ble fraktet med båt fra India til Den arabiske halvøy, deretter med karavaner gjennom ørkenen til Middelhavet og til slutt med båt videre til Venezia, som hadde monopol på videre salg i Europa.

Opprinnelig vokste muskattreet bare på Krydderøyene (Molukkene og Banda-øyene) i Indonesia, og akkurat som kryddernellik og pepper, var muskat en medvirkende årsak til at europeerne satte i gang de store oppdagelsesreisene på slutten av 1400-tallet. Tidlig på 1500-tallet fikk portugiserne kontroll over sjøveien til Krydderøyene og dermed monopol på krydderhandelen.

På 1600-tallet ble hollandsk og engelsk East India Company etablert for å styrke tilstedeværelsen på havet i kampen om handels- monopolet. Rundt 1700-tallet overtok hollenderne monopolet etter blodige kriger. Men på slutten av 1700-tallet smuglet engelskmenn spirer av muskattreet ut fra øyene, og dyrking ble satt i gang på blant annet Grenada, Sumatra og Zanzibar, hvor britene hadde kontroll, og monopolet tok endelig slutt. I dag dyrkes muskat også i India, Sri Lanka og Sør-Amerika.

Rusmiddel og folketro

Muskat inneholder hallusinogener og har blitt brukt som rusmiddel og i magiske ritualer, blant annet for å sikre evig troskap fra ektefellen. Krydderet har også en viss smertestillende effekt, men store doser medfører sterkt ubehag og kan føre til farlige forgiftninger, koma og i verste fall døden. Hildegard fra Bingen (abbedisse og forfatter av skrifter om medisinske planter, 1098–1179) omtaler også muskat og anbefaler blant annet å ha en muskatnøtt i lomma som beskyttelse mot beinbrudd og hemoroider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg