Arum

Arum, munkehette. Foto fra: Suserup Skov, Midtsjælland

Av /※.
Arum

Arum, munkehette. Foto fra: Suserup Skov, Midtsjælland

Av /※.

Munkehette er en planteslekt i myrkonglefamilien med 15 arter, hvorav de fleste vokser i middelhavslandene. Blomstene sitter tett sammen i en klubbe med et stort hylseblad rundt. Ingen arter er viltvoksende i Norge.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Flekkmunkehette (latinsk navn: Arum maculatum) blir 20–40 centimeter høy, med pilformede blad som ofte har mørke flekker. Klubben er purpurfarget og sitter inne i den rørformede delen av hylsebladet. Øverst er det en steril del, så kommer det hannblomster, så sterile blomster og nederst hunnblomster. De midtre sterile blomstene danner en effektiv sperre slik at insekter som kommer ned i hylsen ikke slipper ut igjen før disse blomstene har visnet og insektene har fått pollen på seg.

Planten lukter vondt og er giftig. Den er funnet forvillet ved Kristiansand. Dansk munkehette (latinsk navn: Arum orientale) har oftest uflekkede blad. Den vokser vill nord til Danmark og Skåne.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

munkehette
Arum
Artsdatabanken-ID
99312
GBIF-ID
2869757

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg