Mudring med gravemaskin
Mudring foretas ofte med spesialbygde gravemaskiner. Denne er montert på en pongtong – en spesiell flatbunnet pramlignende båt. Pongtongen har ballasttanker og store stabiliseringsvekter for å motvirke krenging. Massen tømmes over i en mudderpram.
Av /Scanpix.

Mudring, utgraving av masser under vann ved utdypning for skipsløp, kanaler og andre arbeider. Massene kan være leire, silt (avleiret slam), sand og alle typer morenemasser samt fjellmasser utsprengt under vann.

Mudderverk

Til mudring brukes spesielle mudderapparater. Disse kan bygges enten på skipsskrog med egen fremdrift, kalt propelldrevne mudderverk, eller på en spesiell pongtong, kalt stasjonære mudderverk. De sistnevnte kan flyttes innenfor arbeidsområdet ved hjelp av ankere og spill. Over lengre avstander må de slepes.

Det finnes fire hovedtyper av mudderverk, til forskjellige bruksområder: paternosterverk, ekskavatorer, grabbapparater og sugeapparater. Disse omtales under.

Paternosterverk

Mudring med paternosterverk

Prinsippskisse for mudring fra land med paternosterverk. Illustrasjon fra det svenske leksikonet Fröléens konversationslexikon (1910–1914).

Av .
Mudring i Vadsø havn, 1930-tallet
Mudringsfartøy med et paternosterverk i Vadsø havn på slutten av 1930-tallet. Massen tømmes via en en renne over i en mudderpram.
Av /Finnmark fylkesbibliotek/Digitaltmuseum.

Paternosterverk bygges som regel som stasjonære mudderapparater. Gravingen skjer med en grave- eller pøsekjede opphengt i en kraftig bom. Ved graving senkes pøsekjeden til den aktuelle dybde og settes i gang. Pøsene fylles, beveges opp og tømmes i en renne, hvorfra materialet styrtes i en mudderpram. Under graving benyttes i alt seks ankere. Etter hvert som gravingen skjer, forhales apparatet med ankerspillene.

Kapasiteten bestemmes av pøsekjedens hastighet og pøsenes volum, som kan være fra 20 til 800 liter. Gravedybden kan variere fra 0–22 meter.

Paternosterverk og ekskavatorer kan brukes i alle typer masser.

Mudring
Skisse av mudring med paternosterverk i en amerikansk patent fra slutten av 1800-tallet.
Av /The Official Gazette of the United States Patent Office (Washington, DC, 1895).

Ekskavatorer

Ekskavator kalles også skjegraver. Graveprinsippet tilsvarer forgraverens. Gravebommen med stikke og graveskuff (skje) er plassert i fartøyets ene ende, og slik at apparatet kan grave sin egen kanal. Under graving støttes apparatet opp av kraftige stålben. Apparatet forhales ved hjelp av graveskuffen.

Grabbapparater

Grabbapparatet er den mest brukte typen fordi den egner seg bra til mindre arbeider. Det kan arbeide på alle dybder, men det egner seg best i løsere masser.

I prinsippet er det en vanlig wirestyrt gravemaskin med bom og grabb, montert på en pongtong. Under graving forankres pongtongen med ankere eller landfester.

Grabben kan være opptil 8-delt. Volumet er vanligvis mellom 0,5–4,0 m3.

Sugeapparater

Kutte- og sugeapparat
Sugeapparatet bygges ofte med en kutter, et skjærehode med roterende kniver, plassert foran innsugningsrøret.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY SA 2.0

I sugeapparater suges gravematerialet sammen med vann inn i en røråpning via en sugeledning gjennom en stor sentrifugalpumpe. Derfra trykkes massen over i en mudderpram eller via en lengre rørledning til et område som skal fylles opp. Rørledningen kan legges på pongtonger og føres inn over land opp til en lengde på 2000 m.

Sugeapparatene bygges som selvgående apparater med eget lasterom med bunntømming eller som stasjonære apparater. Sugerøret er opphengt og kan beveges til ønsket dybde og stilling med bommer og spill. Sugeapparatet bygges nå ofte som suger med kutter, et skjærehode med roterende kniver, plassert foran innsugningsrøret. Innsugningsrør og kutter er opphengt i en bjelke som er leddet øverst. Bjelken kan beveges opp og ned med bom og spill.

Sandsugere ble opprinnelig utviklet til bruk i løs sand, men kan utstyrt med kutterhode også ta hardere masser. Sugeapparater med kutter forankres på samme måte som ekskavatoren.

Det er i Norge utført betydelige oppfyllingsarbeider ved hjelp av sandsugere. På denne måten kan man samtidig utvikle havner og industriområder i tilknytning til havnene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg