Mozzarella

Mozzarella og basilikum

Mozzarella
iStockphoto.

Mozzarella er en italiensk ostetype, ferskost, opprinnelig laget av melk fra vannbøffel, men tilvirkes i dag også av kumelk. Kun varianten Mozzarella di Bufala Campania har EUs geografiske opprinnelsesbetegnelse DOP.

Faktaboks

Uttale
mozzarˈella

Fior di Latte er en mozzarellavariant som kun kan fremstilles av helfet kumelk.

De fleste mozzarella og Fior di Latte fremstilles av pasteurisert melk, men varianter av rå melk finnes.

Andre varianter av mozzarella er Burrata, stracciatella (hakket/strimlet mozzarella blandet med fersk fløte), bocconcini (minimozzarella) og nodini som er en knyttet eller flettet mozzarella.

Osten er en pasta filata-type og framstår med en gummiaktig konsistens. Mozzarella har hvit farge, er uten skorpe og med en mild, rømmeaktig smak. Formen varierer, men den selges oftest eplestor i poser med saltvann. I Italia spises osten med skje til annen mat, eller den brukes i matlaging, blant annet til pizza. Fettinnhold i tørrstoffet er 40 til 50 prosent.

En tørr variant for industrielt bruk, både hel og revet, for eksempel til pizza, tilvirkes også.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg