Det norske alfabetet og tallene i morsetegn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Morsetegn er tegn brukt ved morsetelegrafi, består av prikker og streker (korte og lange signaler) og grupper av slike, atskilt ved mellomrom. Morsealfabetet ble utviklet av Samuel Morse i 1838.

De lange signalene (strekene) er tre ganger så lange som de korte signalene (prikkene). Mellomrommene mellom prikker og streker i samme tegn er like langt som et kort signal, og de enkelte komplette tegn atskilles med et opphold like langt som et langt signal (én streklengde). Tegngrupper (ord) atskilles ved mellomrom tilsvarende syv prikklengder.

Tegnene er tilpasset til språkene slik at de tegn som opptrer oftest, er de enkleste.

Morsetegn ble aktivt brukt i historiske telegrafsystemer for å overføre beskjeder. I dag benyttes de for å sende enkle beskjeder over primitive kommunikasjonssystemer, for eksempel lyssignaler fra en lommelykt i nødstilfeller. Mange kjenner til SOS-signalet, som med morsetegn vil være ˙ ˙ ˙ — — — ˙ ˙ ˙ (tre korte, etterfulgt av tre lange, og til slutt tre korte signaler).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg