Monetarisme er en retning innenfor økonomisk teori som mener at variasjoner i den nominelle nasjonalinntekt blir bedre forklart av endringer i pengemengden enn av endringer i finanspolitiske virkemidler. Den ledende representant for den monetaristiske skole er den nå avdøde amerikanske økonomen Milton Friedman.

Faktaboks

Uttale
monetarˈisme
Etymologi
av latin ‘penger’ og -isme

Monetaristene legger imidlertid vekt på at virkningene i det økonomiske liv av endringer i pengemengden først melder seg etter noen tid. Et sentralt poeng er at man ikke på forhånd vet hvor lang tid det vil gå før det blir virkninger på priser og økonomisk aktivitet. Det nytter derfor ikke å forsøke en løpende regulering av den økonomiske utvikling ved hjelp av stadige endringer av den økonomiske politikken. Resultatet av et slikt forsøk på konjunkturutjevningspolitikk vil som regel bli at utslagene på økonomien kommer på feil tidspunkter. Monetaristene foreslår i stedet at myndighetene bør ta sikte på en jevn og stabil vekst i pengemengden over tid. Dette er ikke en praksis, men en teori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg