Modal er kunstige tekstilfibre av regenerert cellulose. Den er en modifisering av viskose, der noen av viskosens egenskaper er forbedret.

Faktaboks

Uttale
modˈal
Også kjent som

polynosefiber, CMD

Som viskose tar modal også opp mye fuktighet. Modal er sterkere enn viskose, spesielt i våt tilstand, og kan merceriseres, det vil si etterbehandles med natron- eller kalilut for å øke styrken, glansen og fargeopptaksevnen.

Modal omtales også som «high wet modulus» (MWM) og polynosefiber eller polynosic. Fiberen er mest brukt som stapelfiber.

Egenskaper

vaskelapp
Modal brukes mye i blanding med bomull og polyester.
vaskelapp
Av /Shutterstock.

Modal skiller seg fra viskose ved at fiberen ikke taper styrke når den blir våt. Modalfibre er å derfor å foretrekke fremfor viskose til bruk i tekstiler som vaskes ofte, slik som undertøy. For øvrige egenskaper, se viskose.

Typer og produksjon

Det finnes forskjellige typer modalfibre. Noen har høy styrke, både i tørr og våt tilstand, mens andre har særlig høy forlengelse ved belastning. Egenskapene varierer med fremstillingen (se kunstfibre).

Historie og bruk

Modal ble utviklet i Japan i 1942, men ble først introdusert i andre land noe senere. Modal brukes mye i blanding med bomull og polyester.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson (2020). Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen
  • Klepp og Tobiasson (2019). Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as
  • Morton W E and Hearle J W (2008). Physical Properties of textile fibres. Manchester : The Textile Insitute

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg