Misjonsvitenskap, vitenskapen om misjonen, det vil si den kristne verdensmisjon. Man kan skjelne mellom tre deler av misjonsvitenskapen:

Faktaboks

Uttale
misjˈonsvitenskap
  1. Historisk del, det vil si fremstilling av kristendommens utbredelse gjennom tidene (i de forskjellige land og områder) og misjonstenkningens historie.
  2. Systematisk-praktisk del, det vil si undersøkelse av misjonens grunnlag, prinsipper og arbeidsformer, og dens forhold til den økumeniske bevegelse og de ikke-kristne religioner.
  3. Hjelpevitenskaper, som sosialantropologi, geografi, sosiologi, historie, språkvitenskap, internasjonal politikk og flere.

Felles organ for misjonsvitenskapen i Norge er Egede Instituttet (grunnlagt 1946), som blant annet utgir Norsk Tidsskrift for Misjon (fra 1947).

Historikk

Det første professorat i misjonsvitenskap ble opprettet i Skottland (New College, Edinburgh) i 1867. USA har hatt langt de fleste lærestoler i faget, mens Tyskland har vært ledende hva det vitenskapelige arbeid angår. Den egentlige grunnlegger av misjonsvitenskap som teologisk disiplin er Gustav Warneck.

En selvstendig lærerstilling ble opprettet i Norge ved Menighetsfakultetet i 1939 og et professorat samme sted i 1962. Olav Gunnar Myklebust regnes som den norske grunnleggeren av faget som norsk akademisk disiplin. Universitetet i Oslo fikk et eget professorat i misjonsvitenskap i 1968. Misjonshøgskolen i Stavanger, som idag er en del av VID vitenskapelige høgskole, har også ansatte som er professorer i misjonsvitenskap. I andre land har katolske universiteter også egne professorer i misjonsvitenskap.

Misjonsvitenskapen har utviklet seg fra å være et teologisk undervisnings- og forskningsområde til også å inkludere studier av møter mellom ulike kulturer og religiøse retninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berentsen, Jan-Martin m.fl., red.: Missiologi i dag, 2. utg., 2004, isbn 82-15-00621-3
  • Myklebust, Olav Guttorm: Misjonskunnskap : en innføring, 1976, isbn 82-05-08689-3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg