Farriskilden i Larvik med Farrisfabrikken bak.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mineralvann er vann som inneholder løste salter og gasser.

Faktaboks

Uttale
minerˈalvann.

Naturlig mineralvann er kildevann med opphav i en underjordisk kilde og er preget av de stoffer kilden er rik på. Kunstig mineralvann produseres ved å tilsette salter og karbondioksid (kullsyre) til vann.

Det finnes mange forskjellige typer naturlig mineralvann, noen brukes som drikkevann, andre har hatt stor anvendelse i kurbad. Som ledd i behandlingen ved kursteder har naturlig mineralvann tidligere vært tillagt stor medisinsk betydning. Flere mineralvannkilder er radioaktive.

Typer naturlig mineralvann

Alkalisk mineralvann

Alkalisk mineralvann inneholder mest hydrogenkarbonater (bikarbonater), særlig av natrium, men også av kalium, magnesium og kalsium (apollinaris, vichyvann, emservann, selters med flere).

Glaubersaltvann

Glaubersaltvann inneholder hovedsakelig natriumsulfat, natriumklorid og en del karbonat (finnes blant annet i Karlovy Vary og Mariánské Lázně, Tsjekkia).

Jernvann

Jernvann inneholder jern- og magnesiumforbindelser som holdes løst på grunn av fri karbondioksid (finnes blant annet i Bad Schwalbach, Tyskland; Modum og Sandefjord).

Koksaltvann

Koksaltvann inneholder hovedsakelig natriumklorid (finnes blant annet i Bad Kissingen og Wiesbaden, Tyskland og i Farris).

Bittervann

Bittervann inneholder hovedsakelig magnesiumsulfat og natriumsulfat (virker avførende).

Svovelvann

Svovelvann inneholder løste metallsulfider og lukter av hydrogensulfid (finnes blant annet i Aix-les-Bains, Frankrike og Leuk, Sveits).

Farris

Farris er et norsk mineralvann som kommer fra kilder rett vest for Larvik, den mest kjente er Kong Olav 5s kilde. Råvannet inneholder mye koksalt (natriumklorid), men også en del karbonater og litt sulfid som gjør at det lukter av hydrogensulfid. Etter rensing og tilsetting av karbondioksid (kullsyre) tappes vannet på flasker og markedsføres i stor skala.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg