Mikrolitter
Mikrolitter fra Frankrike laget mellom 12 000 og 9 500 fvt.
Av /Muséum de Toulouse.
Lisens: CC BY SA 3.0

Mikrolitter er innenfor arkeologi en betegnelse brukt om ganske små flintredskaper som ble brukt i eldre steinalder. De er fremstilt på en spesiell måte av flekker som brekkes og tilhugges slik at stykkene får form som triangler, romber, trapeser, lansetter eller lignende. Til ekte mikrolitter hører også de såkalte mikroburiner, som er ganske små redskaper med en smal egg eller spiss, fremstilt på en egen måte.

Faktaboks

Uttale
mikrolˈitter
Etymologi
av mikro-, «liten», og -litt, «stein»

Det er ellers ikke helt klart hva mikrolitter har vært brukt til; enkelte har åpenbart vært pilespisser, andre har vært innsatt som egger i benspisser. Mikrolitter er opprinnelig oppstått i de senpaleolittiske flekkeindustrier, men setter særlig sitt preg på redskapsinventaret i visse mesolittiske kulturgrupper i Europa.

Uten hensyn til fremstillingsteknikken brukes mikrolitter også ofte som betegnelse for andre småredskaper av flint og stein; uttrykket bør imidlertid forbeholdes de ekte, geometriske mikrolitter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg