Værhytta på Blindern
Værhytta på Blindern i Oslo er en tradisjonell værhytte av tre. Her måles temperaturen to meter over den kortklipte gressplenen.
Værhytta på Blindern
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Meteorologisk stasjon er et sted hvor det regelmessig blir foretatt observasjoner av forskjellige værdata og andre meteorologiske data.

Faktaboks

Uttale
meteorolˈogisk stasjon
Også kjent som
værstasjon klimastasjon

Det finnes forskjellige typer meteorologiske stasjoner, for eksempel nedbørstasjoner, værstasjoner, skipsstasjoner, aeronautiske stasjoner og radiosondestasjoner.

Nedbørstasjoner

Nedbørmåler
Bildet viser vippekaret inni et Belfort OMC-212 pluviometer.
Nedbørmåler
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nedbørstasjoner måler nedbør, og vurderer nedbørtype og hvor stor del av bakken som er dekket av snø. Det er mange nedbørstasjoner, og disse stasjonene har stor betydning for kartlegging av vannressursene. Meteorologisk institutt har 200 nedbørstasjoner i drift (2023).

Værstasjoner

Værstasjoner måler i tillegg til nedbør også temperatur, fuktighet, lufttrykk, vind og samler andre meteorologiske data. I dag er de fleste værstasjoner automatiske. Meteorologisk institutt har 277 automatiske værstasjoner (2023). Disse stasjonene sender inn målinger hver time. Noen stasjoner har målinger hvert minutt.

Noen stasjoner gjør visuelle målinger, som å registrere skymengde eller sikt. Det er 5 helt manuelle værstasjoner, og 32 stasjoner hvor observatøren gjør visuelle målinger (2023). Visuelle målinger blir gjort til faste observasjonstider. Disse tidspunktene er koordinert internasjonalt, og målingene blir gjennomført klokken 01, 04, 07 og så videre norsk normaltid, hver tredje time hele døgnet.

Skipsstasjoner

Værskipet Polarfront
.

Enkelte skip og de fleste oljeplattformer har skipsstasjoner som tar værobservasjoner. Disse tar som oftest automatiske målinger.

Tidligere fantes det rene værskip. Norge hadde skipet Polarfront på stasjon M i Norskehavet på 66° n.br., 2° ø.l. Skipet var i drift frem til 1. januar 2010 og var da verdens siste i sitt slag.

Aeronautiske meteorologiske stasjoner

Aeronautiske meteorologiske stasjoner finnes på de fleste flyplasser. Disse er utstyrt for måling og observering av de værforhold som er av størst betydning for luftfartens sikkerhet og regularitet. På de tidene av døgnet det er lufttrafikk, skal det i prinsippet være kontinuerlig overvåking av været. Standardiserte værobservasjoner for flytrafikken heter METAR og sendes hver hele, til dels også hver halve time.

Radiosondestasjoner

Radiosonde

Radiosondeslipp på den meteorologiske stasjonen på Jan Mayen i 2006.

Radiosonde
Lisens: CC BY SA 3.0

Radiosondestasjoner er steder hvor det slippes værballonger. Radiosonde er et lite instrument som er festet til værballongen med en snor. Instrumentet måler temperatur, fuktighet, lufttrykk og posisjon. Værballongen har en kjent stigehastighet, så vinden beregnes ut fra registreringene av posisjon. Radiosondene kan nå over 30 kilometers høyde. Generelt kommer ballongene høyere om sommeren enn om vinteren. Norge har åtte radiosondestasjoner (2023). Fem av disse stasjonene slipper værballonger minst to ganger i døgnet. Radiosonder er forholdsvis dyre å bruke til observasjoner, men regnes som en viktig del av observasjonsgrunnlaget.

Bemanning og automatisering

De aller fleste nedbørstasjoner betjenes av observatører. Værstasjonsnettverket automatiseres gradvis, og antall automatiske stasjoner øker hvert år. På utposter som Jan Mayen, Bjørnøya og Hopen er det personer i heltidsengasjementer som også omfatter betjening av samband. Ishavsstasjonene har også en sikkerhetsfunksjon for sjøfarende i områdene rundt.

Det samles automatiske målinger fra de fleste stasjoner som måler mer enn bare nedbør. Tidligere var dette manuelle målinger, med et større tilfang av visuelle målinger. Flere fjernmålte datakilder har de siste årene kommet til, og bidrar i stor grad til bedre værvarsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg