Peucedanum ostruthium

Peucedanum ostruthium, mesterrot. Foto fra: Sørvad S Holstebro, Jylland, Danmark

Peucedanum ostruthium

Peucedanum ostruthium, mesterrot. Foto fra: Sørvad S Holstebro, Jylland, Danmark

Mesterrot er en flerårig urt i skjermplantefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Peucedanum ostruthium
Beskrevet av
(L.) W.D.J.Koch
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Den blir 30–80 centimeter høy og har sterk lukt, hul stengel, dobbelt trekoblede blad og små, hvite eller rødlige blomster i store, flate skjermer. Bladene er glatte og tykke, dobbelt trekoplede med langstilkede småblader med sagtannet kant. Blomstene danner store skjermer med hvite eller rosa blomster.

Mesterrot kommer opprinnelig fra Mellom-Europa og Sør-Europa. Den finnes forvillet enkelte steder i Sør-Norge, men er sjelden. Opprinnelig ble den innført i klosterhagene.

Dette er en gammel, berømt legeurt, men nå er den ute av bruk. Mesterrot ble brukt mot gulsott, bronkitt og fordøyelsesbesvær.

Bruk

Mesterrot har liten kulinarisk betydning og har først og fremst blitt benyttet som medisinplante. I tillegg har den av og til blitt brukt som brennevinskrydder, urtete og til å smaksette ost.

Historie

Mesterrot ble mest sannsynlig innført til Norge som medisinplante av munker i middelalderen. Urten har siden forvillet seg fra klosterhagene og etablert seg på noen få steder her i landet. Planten ble også dyrket i gårdshager, men er i dag sjelden.

I middelalderens legekunst ble mesterrot sett på som et universalmiddel og ble brukt mot blant annet magesmerter, migrene, astma og feber.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mesterrot
Peucedanum ostruthium
Tidligere vitenskapelig navn
Imperatoria ostruthium L.
Artsdatabanken-ID
100353
GBIF-ID
3034230

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg