Meite med brød
Fiskekrok med brød som agn. Brødet er klemt til en kule rundt kroken.
Meite med brød
Av /Shutterstock.

Meite er fiske med naturlig agn som for eksempel meitemark, maggot, reke, snegle, maiskorn, loffterninger eller ost, i motsetning til spinnfiske som bruker kunstig agn som for eksempel sluk.

Faktaboks

Også kjent som
meitefiske meiting

Fisket utføres i sin opprinnelige form med en lang stang, snøre og dupp, som beskrevet under markfiske. Det kan også gjennomføres med håndsnøre eller faststående redskap. Tradisjonelt drives meitefiske etter abbor, mort, brasme, ørret og harr og på isen også etter røye. Det tradisjonelle agnfisket i sjøen har ikke gått under navnet meite, men begrepet brukes nå også om sportsfiske med naturlig agn i saltvann.

Moderne meite

Moderne meite betegner ulike spesielt tilpassede metoder og teknikker for meitefiske, gjerne etter karpefisk som karpe, suter, brasme, stam, vederbuk og mort. Fangsten oppbevares ofte levende i fangstnett til den slippes ved fiskets slutt. Det finnes mengder av spesialutstyr til dette fisket, som slo igjennom i Norge i 1980-årene.

Specimenmeite

Specimenmeite er målrettet meitefiske etter stor fisk av bestemte arter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg