Omkring 1850 var det enkelte herregårdsmeierier hvor melkeforedlingen ble utviklet etter mønster fra Sveits eller Nederland. I 1856 ble Nord-Europas første andelsmeieri, Rausjødalen meieri, startet i Tolga i Østerdalen. Det var et lite setermeieri som var i drift bare om sommeren. Det fikk stor betydning for opprettelsen av meierier senere, selv om det bare var i drift i to år. Det første meieriet med helårsdrift ble etablert i Nittedal i 1858, og det første bymeieriet i Skien 1863. Kristiania Meieribolag ble stiftet 1871. Melkeforsyning ble brukt om meierier som tok imot, behandlet og omsatte melk og fløte innenfor et større forbrukerområde, for eksempel en by. Kristiania Melkeforsyning ble opprettet i 1911 med en rekke andre meierier som medlemmer. Noen av disse fungerte bare som mottaksstasjoner og sendte melken videre til melkeforsyningen. Kristiania Meieribolag og Kristiania Melkeforsyning gikk i 1946 inn i Fellesmeieriet A/L.
I årene 1930–1931 ble det organisert distriktsvise melkesentraler som skulle samordne meieridriften og melkedistribusjonen innen sine distrikter. Disse ble midt i 1980-årene avløst av distriktsmeierier. Fra 1895 økte antall meierier sterkt, med det største antallet i 1900 med 845 anlegg. Den senere reduksjonen henger blant annet sammen med den tekniske utviklingen som har gjort det mulig å hente melk langveis fra og likevel bevare kvaliteten.
Den første meieriskolen ble opprettet av Selskapet for Norges Vel i 1867. Staten overtok meieriundervisningen i 1888. Statens næringsmiddeltekniske skole, Trondheim, ble opprettet i 1969 som en fortsettelse av Statens meieriskole. I 1994 gikk den inn i Høgskolen i Sør-Trøndelag, som i 2016 ble en del av NTNU.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.