Reduvius personatus

Reduvius personatus, maskeringstege. Foto fra: Randers Fjord, Danmark

Maskeringstege er en art av insekter i familien rovteger (Reduviidae). Det norske navnet henspiller på nymfestadiene, som skiller ut en oljeaktig væske der støv og annet rusk klistrer seg fast slik at dyrene kamufleres.

Faktaboks

Uttale
maskˈeringstege
Vitenskapelig navn
Reduvius personatus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Reduvius personatus
Nymfe av maskeringstegen (Reduvius personatus).
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kroppen til maskeringstegen er 15 til 22 mm lang, og den er dermed norges største tege. Den er farget mørkebrun til svart, med lange tynne antenner. Munndelene til maskeringstegen danner en kraftig og kort stikksnabel. Med denne angriper både nymfene og de voksne andre insekter, og suger ut hemolymfe. De voksne har velutviklede vinger og er gode flygere.

Levevis

Reduvius personatus
Nymfe av maskeringstegen (Reduvius personatus) kamuflert med sand.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Sør i Europa lever denne arten utendørs, men i Norge lever maskeringstegen i hus, særlig på loft og i uthus. Av og til dukker de opp i stuer og soverom, særlig hvis rommene er infisert med veggedyr eller har en stor bestand av klannere. Den er lyssky og holder seg for det meste skjult. Den kan dessuten gi mennesker smertefulle stikk i selvforsvar, men det er ikke vanlig.

Utbredelse

Den er ikke vanlig i Norge, men finnes langs kysten fra Østfold til Vest-Agder. Arten er stedegen i Europa, men er innført til blant annet til USA.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

maskeringstege
Reduvius personatus
Artsdatabanken-ID
110233
GBIF-ID
2008516

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg