Manikeismens utbredelse fra 300- til 500–tallet.
Fra World History Atlas.
Manikeismens utbredelse fra 300- til 500–tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Mani

Mani fremstilt som Lysets buddha (manikeisk kosmologi). Illustrasjon fra 1300– til 1400-tallet.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Manikeismen, iransk religion, grunnlagt av profeten Mani på 200-tallet. Manikeismen fikk raskt stor utbredelse, og det ble opprettet manikeiske religiøse samfunn fra Roma, Nord-Afrika og Midtøsten, til Sentral-Asia og Kina. I Middelhavsområdet var manikeismen i en periode en konkurent til den fremvoksende kristendommen.

Faktaboks

Uttale
manikeˈismen

Kilder

Helt til 1900-tallet var manikeernes lære og historie bare kjent stykkevis, hovedsakelig gjennom de kristne kirkefedrenes skrifter, der denne religionen ble voldsomt fordømt. I senere år har imidlertid funn av manikeiske tekster, først og fremst i Egypt og i Kina (Turpan), ført til at vi nå kjenner en omfangsrik manikeisk originallitteratur. Også taoismens samling av hellige bøker har vist seg å inneholde manikeiske tekster.

Lære

Manikeismen er en form for gnostisisme. Den lærer at menneskets ånd er en gnist av guddommens lys, men at ånden er fanget i materien, og frelsen består i å frigjøre den fra materiens bånd. I sin lære om hvordan verden er blitt til, gjør Mani bruk av mytologiske bilder som beskriver hvordan to prinsipper, «Storhetens Far» og «Mørkets Fyrste», står imot hverandre fra evighet av. De identifiseres med henholdsvis lys og mørke, godt og ondt. Mørkets fyrste har fanget en del av det guddommelige lys i materien, men Storhetens Far fører de tapte «lyspartikler» tilbake til lysriket ved hjelp av en rekke frelsere, blant dem Jesus, som han sender til verden.

Manikeismens dualisme er av iransk opprinnelse. Dens organisasjon, med inndeling i munker («utvalgte») og legfolk («hørere»), har derimot buddhismen som forbilde. Munkene levde et asketisk liv for å oppnå åndens frigjøring fra alt materielt.

Et karakteristisk trekk ved manikeismen er at den tilpasser organisasjonsform og lære til de dominerende religionene. Mens manikeerne i vest organiserte en kirke med biskoper, prester og diakoner og fremhevet Jesus som frelserskikkelse, ble Mani i Øst-Asia fremstilt som en gjenfødelse av Laozi.

Utbredelse

Opprinnelig manikeisk tempel i Jinjiang, Qjuanzhou, Fujian, Syd-Kina.
Opprinnelig manikeisk tempel i Jinjiang, Qjuanzhou, Fujian, Syd-Kina.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Manikeismen fikk mange tilhengere blant religiøse tenkere i Romerriket. Også teologen og kirkelæreren Augustin (354–430) var i en periode tilhenger av manikeismen før han ble kristen. Fra 400-tallet ble manikeerne forfulgt av de kristne, og fra 700-tallet av synes de ikke å ha eksistert i vest.

Flere religiøse bevegelser i europeisk middelalder (katarer, bogomiler) hadde vesentlige fellestrekk med manikeismen, spesielt den radikale dualismen. Det er imidlertid usikkert om disse bevegelsene hadde direkte forbindelser tilbake til manikeerne.

I Sentral-Asia var imidlertid manikeismen utbredt, og de tyrkiske uigurene gjorde den til statsreligion i sitt utstrakte rike i 763. Også etter uigurrikets fall 840 var manikeerne aktive i Kina, riktig nok ansett av omgivelsene som en taoistisk retning. I Sør-Kina fortsatte det å eksistere en form for synkretittisk manikeisme helt til 1600-tallet, og et opprinnelig manikeisk tempel er, som det eneste i verden, bevart der.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gardner, Iain & Samuel N.C. Lieu, red.: Manichaean texts from the Roman Empire, 2004, isbn 0-521-56822-6
  • Lieu, Samuel N.C.: Manichaeism in the later Roman Empire and medieval China, 2nd ed., 1992, isbn 3-16-145820-6
  • Widengren, Geo: Mani and manichaeism, 1965

Kommentarer (2)

skrev Nora Iman Sedki

"Manikeismen har hatt en over tusen år lang historie, og selv om den ikke har overlevd til vår tid, må den regnes blant de store verdensreligionene."Litt uklart hva som egentlig menes her. Hvorfor må den regnes blant de store verdensreligionene? Eventuelt, hvem mener at den bør regnes blant dem?

svarte Erik Dyrhaug

Hei Nora, takk for kommentar og endringsforslag! Vi mangler for tiden fagansvarlig for historiske religioner, så derfor ble dette liggende litt. Jeg har nå godkjent forslaget ditt om å fjerne denne setningen etter å ha forhørt meg med fagansvarlige for tilgrensende områder. Hilsen Erik i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg