Varecia variegata
Varien, Varecia variegata, er den største arten i maki- og lemurfamilien. En voksen hann kan veie nær fem kilo.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Artene i maki- og lemurfamilien finnes i mange forskjellige habitater. Hapalemur alaotrensis er verdens eneste primat som lever utelukkende i våtmark.
.

Artene i maki- og lemurfamilien er ofte flerfargete. Eulemur coronatus har en rødbrun krone i pelsen på hodet.

.
Lisens: CC BY SA 2.5
Ringhalelemuren finnes i flere naturtyper og tilbringer mye tid på bakken. Den er den mest studerte av lemurene og den primaten det innes flest av i fangenskap.
.
Lisens: CC BY SA 4.0
Halen er som oftest lenger enn kroppen. Her en brunlemur (Eulemur fulvus) hunn med ungen på ryggen.
.
De fleste bambuslemurer lever nesten utelukkende av bambus, men Hapalemur meridionalis har en diett bestående av mange ulike planter.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Maki- og lemurfamilien er en pattedyrfamilie i orden primater. Den består av 21 arter som alle bor på Madagaskar. Det er stor variasjon i både utseende og levevis. Alle artene er truet av utryddelse.

Faktaboks

Også kjent som
Ekte lemurer
Vitenskapelig navn
Lemuridae

Beskrivelse

Medlemmene av maki- og lemurfamilien varierer i størrelse fra de minste bambuslemurene (Hapalemur griseus) som veier under én kilo, til den største av variene (Varecia variegata) som veier opptil 4,8 kilo. De fleste artene veier omtrent to kilo. Halen er som regel lengre enn kroppen og hårete. Armene er som oftest kortere enn bena. Hodet er lite med små ytre ører som er dekket av pels. Noen har pelsdusker ytterst på ørene.

Fargerik familie

Pelsen er tykk og bløt og har ofte sterke farger. Mange av artene er flerfargede. Hunner og hanner fra samme art kan ha forskjellige farger, for eksempel svartlemurer (Eulemur macaco og Eulemur flavifrons) der hunnen til tross for hva navnet tilsier er rødbrun. Hos mungolemurene (Eulemur mongoz) har både hannen og hunnen skjegg under haken som er henholdsvis rødt og hvitt.

Systematikk

Det er fem slekter i maki- og lemurfamilien. Den største slekten, Eulemur, inkluderer tolv arter. Bambuslemurene består av fem arter i slekten Hapalemur og én i slekten Prolemur. Det finnes to arter varier (Varecia), mens ringhalelemuren er eneste art i slekten Lemur.

Levevis

De fleste av artene i maki- og lemurfamilien er trelevende. De kan bevege seg raskt i høyden der de løper bortover grener og kaster seg fra tre til tre. Den lange halen spiller en viktig rolle for å holde balansen. Noen arter, som ringhalelemuren (Lemur catta) tilbringer mye tid på bakken. Den er den best studerte av alle lemurer.

Habitat og diett

Artene i maki- og lemurfamilien finnes i ulike naturtyper. Noen av dem er sterkt tilpasset et bestemt habitat (for eksempel en spesiell skogstype), mens andre kan leve i ulike miljø. Dietten kan bestå av løv, blomster, knopper, bambusskudd, frukt, gress, sopp, insekter, egg, små amfibier og kameleoner.

Variene finnes bare i høye trær med store trekroner, og spiser nesten bare frukt. Noen bambuslemurer spiser nesten bare kjempebambus (Cathariostachys madagascariensis); en plante som inneholder cyanider i mengder som ville vært dødelig for andre pattedyr. Andre bambuslemurer har en diett bestående av mange ulike planter. Mens én av dem, Hapalemur alaotrensis, er den eneste primaten i verden som lever utelukkende i våtmark. Ringhalelemuren finnes derimot i ulike skogstyper og klippelandskap og er altetende. Frukt fra tamarindtrær er allikevel den viktigste næringskilden.

Rolle i økosystemet

Medlemmene av maki- og lemurfamilien spiller en viktig rolle i økosystemet ved spredning av frø og pollen. Deres viktigste naturlige fiende er rovpattedyret fossa, noen blir også spist av rovfugler og slanger.

Aktivitet til alle døgnets tider

De fleste av artene i maki- og lemurfamilien er hovedsakelig dagaktive, men noen har også aktivitet i perioder i løpet av natten. Mungolemuren er dagaktiv i regntiden og nattaktiv under den tørre årstiden.

Fleksibel flokkstruktur

Det er stor variasjon i grad av sosialitet og flokkstruktur både mellom og innen artene imaki- og lemurfamilien. Rødmagelemur (Eulemur rubriventer) er en av få lemurer som lever i monogame par. Det er ellers vanlig at både hanner og hunner parer seg med flere partnere under hunnens eggløsningsperiode. Det er oftest hunnene som dominerer flokkene, som kan variere i størrelse fra noen få til noen titalls individer. I noen tilfeller kan medlemmene i gruppen samarbeide om barnepass mens mor leter etter mat.

Kommunikasjon

Artene i maki- og lemurfamilien kommuniserer ved lyd, lukt, ansiktsmimikk og kroppsspråk samt utveksling av pelsstell. Rop kan brukes til å holde flokken sammen i trekronene, for å kommunisere med andre grupper, eller for å varsle om nærvær av en fossa. Mange av artene har duftkjertler ulike steder på kroppen og bruker lukt til å markere territorier og gruppeidentitet.

Utbredelse, status og trusler

Alle artene i maki- og lemurfamilien finnes naturlig på Madagaskar. Noen, som mungolemur, er også satt ut på øygruppen Komorene nordvest for Madagaskar. Alle artene er rødlistet av den internasjonale naturvernunionen (IUCN) og samtlige er i nedgang. Åtte av dem er kritisk truet. Flere av artene jaktes av mennesker for kjøtt og/eller holdes som kjæledyr.

Avskoging og klimaendringer som bidrar til habitatødeleggelse er de viktigste truslene for makier og lemurer. Hvor godt artene tåler miljøendringer avhenger av evnen til å tilpasse seg ulike habitat. Den fleksible ringhalelemuren er imidlertid også truet, og antas å havne på listen over kritisk truede arter i nær fremtid. Det er bare åtte gjenværende bestander med mer enn 100 individer. I tillegg til habitatreduksjon er ulovlig kjæledyrhandel en viktig trussel for ringhalelemuren. Det er den primaten i verden som det finnes flest av i fangenskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

maki- og lemurfamilien
Lemuridae
GBIF-ID
5485

Kommentarer (2)

skrev Eli Knispel Rueness

Jeg slettet/rettet opp noen ting som var feil i denne artikkelen. Jeg er fortsatt litt usikker på bruken av maki. Hva tilsvarer det i henhold til oppdatert systematikk?

svarte Torfinn Ørmen

"Maki" er vel egentlig det riktige norske ordet. Lemur er det latinske navnet på en slekt og det engelske navnet på hele gruppa. Jeg brukte "makifamilien, Lemuridae" i boka.
Det går an å bruke makifamilen, også kjent som lemurfamilien.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg