Faktaboks

maithili
Uttale
mˈaithili
Språkkoder
mai (MAI)
ISO-639:3
mai

Maithili er et indoarisk språk som snakkes av ca. 25 mill. mennesker i India, hovedsakelig i Mithila i det nordlige Bihar, samt i den østlige Tarai-regionen i Nepal. Språket tilhører gruppen biharispråk, som er del av den østlige sonen av de indoariske språkene.

Språklig står maithili nærmere bengali enn hindi. Det ble likevel tidligere regnet som en dialekt av hindi. Det hadde tidligere et eget alfabet, som nå er erstattet av devanagari-skriften. Maithili er litteraturspråket blant biharidialektene, men er i dag hardt trengt av hindi som skriftspråk.

Litteratur

Dikteren Jyotirishvara Thakura, også kjent som sanskritdikter, skrev ca. 1300 på prosa en håndbok i diktekunst som også gir et levende bilde av livet i Mithila på den tiden (Varnaratnakara, 1940). På sanskrit skrev han dessuten dramaet Dhurtasamagama (Når skurker møtes). Dette bearbeidet han til det første drama på maithili, idet han lot handlingen utvikle seg i sanger på folkemålet. Denne typen drama, som danner overgangen mellom det døende sanskritdrama og religiøse skuespill på ny-indisk, ble populær, ikke minst i Nepal, der den ble forbilde for en rik dramatisk diktning på newari.

Betydeligere som dikter var Vidyapati (ca. 1360–1448). Hans lyriske sanger om Radha og Krishna ble kjent over hele Nord-India. Sangene til Shivas pris nådde derimot aldri utenfor Mithila, knyttet som de var til kvinnenes sang ved bryllupene der.

På moderne maithili finnes det en omfattende litteratur og en rik folkloretradisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg