Magiske tall er innen kjernekjemi det antallet partikler i et system som gir spesielt stabile forhold. Begrepet brukes for eksempel om det antallet elektroner i et atom som gjør at dette grunnstoffet er spesielt stabilt.

Faktaboks

Uttale
mˈagiske tall

For elektroner i atomer er de magiske elektrontallene 2, 10, 18, 36, 54, 80 og 86. Grunnstoffer med dette antallet elektroner (bortsett fra tilfellet 80) har mange felles egenskaper og vil ligge i samme gruppe, gruppe 18 (edelgassene), i grunnstoffenes periodesystem. De like egenskapene skyldes at elektronene arrangerer seg i såkalte skall og underskall som har spesiell stabilitet når de er fylt opp av elektroner.

Atomkjernen viser også lignende skalleffekter, og de magiske tallene for antall nøytroner (eller protoner) i atomkjernen er 2, 8, 20, 28, 50, 82 og 126. De magiske tallene kan beskrives ved såkalte skallmodeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg