lockout
"Når NELFO stenger oss ute, lukker vi dem inne". Det var budskapet fra elektrikerne i Oslo og Akerhus under lockouten i 1996.
lockout
Av /NTB.

Lockout er hel eller delvis stans av arbeid i en bedrift, som en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening setter i gang for å tvinge fram en løsning på en tvist med en fagforening. Lockout er motsatsen til streik, som er arbeidstakernes kampmiddel i en tvist.

Faktaboks

Uttale
lˈåkaut
Også kjent som
arbeidsstengning

I Norge er lockout anerkjent som lovlig kampmiddel i tariffrettslige interessetvister, det vil si tvister om opprettelse eller revisjon av tariffavtaler.

Lockout er definert i arbeidstvistloven § 1.

Vilkår

Det er likevel noen vilkår som må være oppfylt for at en lockout skal være lov.

En lockout kan, hvor dette er tariffavtalt, iverksettes etter kollektivt varsel til vedkommende arbeidstakerorganisasjon, med virkning for denne organisasjonens medlemmer (se plassoppsigelse).

Lockout kan også brukes av staten, men bare overfor tjenestemannsgrupper som har streikerett. I rettstvister er lockout ikke tillatt.

Passiv og aktiv lockout

I praksis skiller en ofte mellom passiv lockout og aktiv lockout. Med passiv lockout menes en lockout hvor arbeidsgivers plassfratredelse foretas i etterkant av arbeidstakerorganisasjonens streikeuttak. Med aktiv lockout menes en lockout hvor det er arbeidsgiver som starter arbeidskonflikten. Denne sondringen finnes ikke i arbeidstvistloven.

Avslutning av lockout

En lockout vil pågå til partene blir enige om en ny tariffavtale, eller til myndighetene griper inn og stanser konflikten ved en tvungen lønnsnemnd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg