Linotype
Linotypemaskin fra 1965.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Matriser
Linotypematriser med kiler til ordmellomrom. Matrisene på bildet har støpeform for rett og kursiv.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Linotype er en metode for (mekanisk) fremstilling av blysats der bokstavene ble satt sammen og støpt i hele linjer.

Faktaboks

Uttale
lˈainətaip

Linotypemaskinen ble oppfunnet av Ottmar Mergenthaler i 1880-årene. Den kunne ha ett eller flere magasiner som hver inneholdt ett sett med matriser, som hver hadde en støpeform for en enkelt bokstav eller et enkelt tegn i et hovedsnitt (rett) og et sidesnitt (for eksempel kursiv eller halvfet).

Matrisene blir utløst ved anslag på et tastatur (klaviatur) slik at de faller ned i en samler. Til ordmellomrom blir det brukt kiler, innretninger som har den spesielle egenskapen at de utvider seg ved press nedenfra og dermed regulerer ordmellomrommene slik at alle linjer ble like lange.

Fra samleren blir linjene med matriser en og en ført ned til en støpeform og støpt i en blylegering. Matrisene føres tilbake til magasinet via en elevator og en fordelingsmekanisme. De ferdigstøpte linjene samler seg til spalter på et skiff (brett). Korrigering av feil i linotypesats krever at hele linjen, eventuelt flere linjer i rekkefølge, må settes om.

Med overgangen til offset og fotosats i 1960- og 1970-årene gikk linotypemaskinene ut av bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Sigurd Hasle

Hei!Fin artikkel! Kort og konsis. Men det er en liten feil: Matrisene pleide å ha støpeformer til to bokstaver – slk at de kunne veksle mellom rett og kursiv eller mellom normal og fet skrift ved å forskyve matrisene litt (uten at jeg kjenner de nøyaktige tekniske detaljene).mvhSigurd Hasle

svarte Øyvin Rannem

Hei!
Takk for kommentaren. Endelig har jeg tittet på den.
Jeg vet ikke om du har lest bildeteksten til matrisene; der står det at de har støpeform for både rett og kursiv. Riktignok var det av og til halvfet istedenfor kursiv. Jeg syntes det var mer naturlig å ha den opplysningen i bt. til matrisene enn i selve teksten. Synes du ikke det er nok?
Joda, jeg vet jo dette. Jeg har til og med sittet noen måneder på en slik.
Du hadde jo også et innspill på FB om å nevne hva settemaskinene førte til. Jeg skal se litt på det.
Hilsen Øyvin

svarte Sigurd Hasle

Hei!
Jo, nå ser jeg bildeteksten. Jeg tror det er tilstrekkelig at det står der.
(Jeg har ikke sittet på settemaskin, men jeg har hengt over setterne og sett hva som skjedde når det var feil i teksten og jeg måtte ha en ny linje.)
Hilsen Sigurd

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg