I fysikk er linjebredde et mål for båndbredden av spektrallinjer til lys sendt ut eller absorbert ved overganger mellom ulike energinivåer i atomer og molekyler. Alle spektrallinjer har en viss bredde, fordi frekvensen til lys sendt ut på grunn av en overgang mellom to energinivåer i et atom, har en uskarphet som skyldes det eksiterte energinivåets levetid. Ifølge Heisenbergs usikkerhetsrelasjon er uskarpheten i lysets frekvens, og dermed båndbredden, større jo mindre levetiden til energinivået er. Båndbredden som skyldes uskarpheten i lysets frekvens kalles den naturlige linjebredden.

Også dopplereffekten, som skyldes atomenes eller molekylenes termiske bevegelse, er viktig for spektrallinjenes bredde. Linjebredde på grunn av den termiske bevegelsen er vanligvis mye større enn den naturlige linjebredden.

En tredje viktig årsak til spektrallinjenes bredde er kollisjoner mellom molekyler som sender ut lys.

Ved å måle linjebredden og intensitetsfordelingen innenfor linjen til spektrallinjer i lyset fra stjerner, kan man blant annet bestemme stjernenes temperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg