Ligning er den årlige utligningen av skattformue og inntekt som ble foretatt av Skatteetaten frem til skatteforvaltningsloven trådte i kraft i 2017. Etter skatteforvaltningsloven er det formelt skattyter som fastsetter sin egen nettoinntekt og formue ved innlevering av skattemeldingen (egenfastsetting), og det foretas derfor ikke lenger noen ligning fra myndighetenes side. Skattemyndighetene kontrollere egenfastsettingene gjennom stikkprøver og målrettede kontroller, og treffer vedtak om endring der de mener skattyter har begått feil.

Terminologien ligning ble tatt i bruk i forbindelse med en statsskatt – omtalt som Land- og Kjøbstadsskatten – fra 1816. Dette var en såkalt repartisjonskatt som innebar at det ble fastsatt et beløp som skulle betales fra et nærmere angitt område (for eksempel en by) og som ble fordelt mellom innbyggerne etter et eller annet prinsipp. Denne fordelingen, utligningen, av skattebeløpet på innbyggerne er opphavet til termen «ligning», som altså ble en sentral del av skatteterminologien helt til den ble avskaffet ved skatteforvaltningsloven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg