.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lepton er et felles ord på ei undergruppe av elementærpartikler som ikke påvirkes av sterk vekselvirkning (kjernekrefter), det vil si de vekselvirker svakt og elektromagnetisk (og ved gravitasjon).

Faktaboks

Uttale
leptˈon
Etymologi
av gresk ‘tynn, smal’

Typer

Det fins seks leptontyper; for det første de tre elektrisk ladde partiklene elektron (e), myon), og tau-lepton). Til disse svarer det tre typer nøytrale partikler som vi kaller nøytrinoer: νe, νμ og ντ. De seks leptontypene har, som alle fermioner, hver sin antipartikkel.

Karakterisering, egenskaper

Leptonene kan karakteriseres ved tre ulike leptontall; Le, Lμ, og Lτ. Verdien av Le er +1 for e og νe, og –1 for de tilsvarende antipartiklene \(e^+\) og \(\overline{\nu_e}\) . Verdien er null for alle andre partikler. Tilsvarende for Lμ og Lτ.

Så langt en har kunnet måle fram til midt på 1990-tallet, er de tre leptontalla bevart i alle prosesser målt i ett og samme laboratorium. Et typisk eksempel er desintegrasjon (henfall, sundfall) av et myon til et elektron med tilhørende antinøytrino samt et myon-nøytrino: μeνμ \(\overline{\nu_e}\) (der \(\overline{\nu}\) betyr et antinøytrino).

Nyere eksperiment der nøytrinostråler går over store avstander, for eksempel fra ett laboratorium til et annet mange kilometer unna, viser nøytrino-oscillasjoner, det vil si at en nøytrinotype kan gå over i en annen, slik at de tre leptontalla Le, Lμ, og Lτ ikke er bevart. Dette betyr også at nøytrinomassene ikke er null. De er likevel svært små, for eksempel en milliontedel av elektronmassen eller mindre.

Når leptontalla ikke er bevart, vil for eksempel prosessen μ → e γ kunne finnes, men med en svært liten sannsynlighet (symbolet γ betyr et foton, det vil si et lyskvant). Denne prosessen bryter leptontallene Le og Lμ, mens summen av dem samt elektrisk ladning er bevart. I dag veit vi at dersom denne prosessen i det hele tatt fins, må den ha en relativ sannsynlighet mindre enn 10–11 i forhold til den vanlige desintegrasjonsmåten for μ som er nevnt over. Elektronet og det letteste nøytrinoet (sannsynligvis νe) er stabile. Myonet og tau-leptonet er ustabile og har levetider på om lag 10–6 og 10–13 sekund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg