Labridae

Labridae, leppefiskfamilien. Foto fra: Sangstrup Klint

Labridae

Labridae, leppefiskfamilien. Foto fra: Sangstrup Klint

Leppefiskfamilien er en fiskefamilie i ordenen piggfinnefisker. Familien omfatter over 560 arter og finnes i de fleste hav. Artsrikdommen er størst i tropiske strøk.

Faktaboks

Beskrevet av
Georges Cuvier, 1816

Biologi

Leppefiskene er saltvannsfisk og de skiller seg fra de andre piggfinnefiskene ved at det bare er de forreste delene av rygg-, gatt- og bukfinnene som har stive finnestråler. Resten av finnestrålene er leddete.

Leppefiskene har sterke tenner i randen av kjevene og de har i tillegg kraftige svelgknokler eller -tenner til å knuse muslinger og krepsdyr med. De har i tillegg fyldige lepper, noe som har gitt familien sitt norske navn.

Kroppen til de fleste leppefisk er lang og sammentrykt fra sidene. De har store skjell. Mange arter har vakre farger, og artene i denne familien er svært variable i form og størrelse. Biologien er hos mange arter svært interessant. Hos mange arter skifter individene kjønn under veksten. De er oftest først hunn før de til slutt blir hann. Dette gjelder for eksempel hos berggylt og hos rødnebb (hunn) og blåstål (hann).

I Norge finnes sju arter:

Rensefisk

Noen av disse artene fungerer som rensefisk i lakseoppdrettsanlegg. Leppefiskene blir da brukt til å fjerne parasitter (lakselus) fra huden til laks. Det er hovedsakelig berggylt, bergnebb og grønngylt som blir benyttet som rensefisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

leppefiskfamilien
Labridae
Artsdatabanken-ID
43032
GBIF-ID
8535

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg