Sambamusikere
Sambamusikere på banen til Corcovado. Rio de Janeiro i 2007

Latinamerikansk musikk er musikkformer som utviklet seg i Latin-Amerika gjennom møter mellom urfolkenes, europeernes og afrikanernes musikktradisjoner fra kolonitiden og fram til våre dager. Store regionale forskjeller, både når det gjelder økonomiske, sosiale og demografiske forhold, har bidratt til utvikling av utallige særpregede musikkformer.

Historie

De mange ulike sjangrene gjenspeiler den historiske utviklingen som fant sted gjennom kolonisering, forfølgelse av urfolkene og slavehandel. De afrikanske musikktradisjonene som slavene brakte med seg ga opphav til den afrikansk-amerikanske musikken i Karibia, Mellom-Amerika og Brasil, mens urfolkenes musikk preger andesmusikken i Chile, Bolivia og Peru. Europeiske trekk finnes mye av folkemusikken i land som hadde stor innvandring, som Argentina, Mexico og Chile.

Kolonimaktenes musikkultur etablerte seg fra begynnelsen av 1500-tallet. Soldater og sjømenn brakte med seg iberisk folkemusikk, aristokratiet kom med europeisk kunstmusikk, og misjonærene benyttet den katolske kirkemusikken som et effektivt middel i kristningen av urfolkene.

Instrumenter

Latinamerikanske strengeinstrumenter
Latinamerikanske strengeinstrumenter finnes i mange varianter og størrelser. Fra venstre: cavaquinho (Brasil), charango (Bolivia), cuatro (Venezuela) og requinto (Mexico)
Latinamerikanske strengeinstrumenter
Marimba

Marimba er et instrument med afrikanske røtter. Her fra Chiapas i Mexico

Marimba
Av /Shutterstock.

Instrumentene i den folkelige musikkulturen og populærmusikken illustrerer sammensmeltingen av ulike tradisjoner. Strengeinstrumenter med europeiske røtter finnes i mange særegne varianter og størrelser, og i flere land er harpe et populært folkeinstrument. Fløyter gjenspeiler ofte urfolkenes bakgrunn, mens marimba, trommer og andre perkusjonsinstrumenter i stor grad har afrikanske røtter.

Musikkformer

Mariachi
Mariachimusiker i Mexico by, 2016
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
cuecadansere
Cuecadansere fra Grupo Palomar i nasjonale huaso-drakter. Chile, 2010
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

En rekke latinamerikanske musikksjangere har fått stor internasjonal utbredelse. Musikken har påvirket populærmusikk og jazz, og flere av sjangrene er blitt en del av standardrepertoaret i selskapsdans og sportsdans.

Noen av de internasjonalt mest kjente musikkformene er:

Argentina : Brasil : Colombia :
  • cumbia
Cuba : Den dominikanske republikk :
  • merengue
  • bachata
Puerto Rico

Latinamerikansk musikk omfatter også salsa, som oppsto og utviklet seg i USA ut fra cubanske og puertoricanske rytmer.

I flere latinamerikanske land finnes sterke musikktradisjoner som er nær knyttet til nasjonal identitet. Eksempler på dette er mariachimusikken i Mexico, joropo i Venezuela og cueca i Chile. Joropo og cueca har offisiell status som nasjonale kulturuttrykk, og mariachiorkestre spiller ved viktige nasjonale markeringer i Mexico.

Kirkemusikk og kunstmusikk

Manuskriptsamlinger ved kirkelige musikksentre som katedralene i Mexico by, Lima, Oaxaca, Cuzco og Sucre viser at så vel urfolk som afrikanere tilegnet seg europeisk kirkesang og bidro til å utvikle en egenartet kirkemusikk bygd på europeiske modeller. I forbindelse med de kirkelige høytidene utviklet det seg også folkelige tradisjoner som karneval, prosesjoner og opptog, der elementer fra urfolkenes musikk og iberiske musikkformer smeltet sammen til nye former, mange steder også med bidrag fra afrikansk kultur.

Framveksten av et borgerlig, offentlig musikkliv på 1800-tallet, med opprettelse av operascener, konservatorier og orkestre, førte til utviklingen av en kunstmusikk bygd på europeiske idealer. Først på 1900-tallet ble det utviklet nasjonale tonespråk i kunstmusikken som tok opp i seg elementer fra ulike folkemusikksjangere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg