Laktoseintoleranse er nedsatt evne til å tåle laktose (melkesukker). Tilstanden er svært hyppig, og forekommer hos 5–15 prosent av alle nordeuropeere, og hos så mange som 80 prosent av voksne i Asia.
Faktaboks
- Uttale
- laktˈoseintoleranse
Laktose er et disakkarid sammensatt av glukose og galaktose. I tarmen må laktose spaltes av enzymet laktase for at kroppen skal ta det opp. Laktoseintoleranse skyldes at kroppen mangler laktase. Dette gjør at laktosen ikke suges opp fra tarmen og man kan miste viktig næringstilførsel. I tillegg kan sukkeret som forblir i tarmen, gi mageknip og diaré på grunn av den osmotiske effekten av laktosen. Laktose vil trekke væske ut fra tarmens slimhinne og inn i tarmen.
Syrnede melkeprodukter har lavere laktoseinnhold enn ferskmelk, og tåles derfor bedre, også fordi melkesyrebakteriene bidrar til å nøytralisere effekten av laktosen i tykktarmen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.