Fiske etter laks har lange tradisjoner, og en rekke metoder og ulike redskap har vært benyttet. Laks er regnet som velsmakende, og har vært ettertraktet som matressurs og for sportsfiskere. Kjøttet er ofte lyserødt på grunn av konsentrasjon av fargestoff fra skallet til ulike krepsdyr (se laksefamilien).
Laksefiske har lange tradisjoner i mange land som Skottland, Canada og Russland, og tiltrekker seg fortsatt betalingssterke sportsfiskere, for å fiske etter særlig de storvokste laksefiskeartene (se også Donaulaks, stillehavslaks).
Fangsten av vill atlantisk laks i Norge er i sterk nedgang. Det ble fanget vel 12 000 tonn villaks i 1975. I 2002 hadde dette sunket til 2600 tonn. I Norge ble det i 2004 fanget totalt 780 tonn villaks, hvorav 464 tonn ble tatt i sjøen og 316 tonn i elvene. Til sammenligning ble det samme året omsatt nesten 566 000 tonn oppdrettslaks i Norge.
På begynnelsen av 1980-tallet kom oppdrettslaksen for alvor inn på markedet. Dette fikk stor innvirkning på økonomien i næringsfisket. Prisene falt og lønnsomheten i alle kommersielle laksefiskerier ble redusert. Sjølaksefiske med ulike redskap inkludert drivgarn ble sterkt innskrenket og redusert i perioden 1970 til slutten av 1990-tallet, med gradvis reduserte fisketider og restriksjoner på redskapstyper. Det ble innført fredningssoner utenfor mange vassdrag og frivillig stans i kilenotfiske i flere områder, for å øke det høstbare overskuddet i elvene, og unngå overbeskatning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.