Lacrosse

Lacrosse. Fra kvinnefinalen mellom USA (hvit og marineblå drakt) og Australia (grønn drakt) i VM 1997. USA vant 3–2. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lacrosse er et raskt og hardt ballspill mellom to lag på en bane med et målbur i hver ende, som spilles med et balltre (crosse) som minner om en langskaftet racket. Lacrosse har sin opprinnelse blant nordamerikanske urfolk. I Canada regnes lacrosse som landets eldste idrett og en nasjonalsport.

Faktaboks

Uttale
lakrˈås
Etymologi
av fransk crosse, ‘krumstav’

Balltreet er høyst 1,83 meter langt med et lite nett (bredde omtrent 30 cm) i enden. Man bruker balltreet til å passe, fange og løpe med en liten gummiball (omkrets omtrent 20 cm, vekt omtrent 145 g). Spillets hensikt er å score flest mål ved å slynge ballen inn i motpartens målbur. Målburene er 1,83 × 1,83 meter store og står omtrent 14 meter inne på banen, slik at spillet også kan foregå bak. De er omgitt av sirkler (radius 2,75 meter), som angrepsspillere ikke kan trå på eller innenfor.

Lacrosse spilles i to varianter, for menn eller for kvinner. Menn benytter ti spillere per lag inkludert målvakt, i tillegg mange innbyttere. De er beskyttet med hjelm, ansiktsgitter, hansker og albuebeskyttere, målvakten har også kroppsbeskyttelse. Banen er omtrent like stor som i fotball (100 × 55 meter). Regelbrudd kan føre til kortvarige utvisninger, men etter fem personlige utvisninger er man ute for resten av kampen. Kroppstaklinger og hekting av motpartens balltre er tillatt. Spilletiden er 4 × 20 minutter.

Kvinner benytter tolv spillere per lag og et kortere balltre, og det er forbudt med kroppskontakt. Spilletid 2 × 25 minutter. Lacrosse kan også spilles innendørs på ishockeybaner med seks spillere per lag.

Historikk

Lacrosse-48
Fra kampen mellom USA og England under London-OL i 1948. Lacrosse var demonstrasjonsidrett under dette OL.
Av /National Science and Media Museum.
Choctaw lacrosse
Lacrossekamp i choctaw-stammen, tegnet av George Catlin i 1832.
Av /Smithsonian American Art Museum.

Lacrosse har sin opprinnelse blant nordamerikanske urfolk. Alderen er ukjent, men fra rundt år 1600 vet man at det ble spilt av irokesere i den nåværende staten New York. Spillet ble ofte brukt til å løse stammekonflikter eller som krigsforberedelse. Kampene kunne vare flere dager med flere hundre spillere og mange hundre meter mellom målene.

I 1839 stiftet franskmenn den første lacrosse-klubben i Montreal, og spillet ble raskt populært i Canada. Det spilles nå mye ved universiteter der og i USA, og har også vunnet innpass i Storbritannia og Australia. I Canada regnes lacrosse som landets eldste idrett og en nasjonalsport.

Spillet var OL-idrett 1904 og 1908, samt demonstrasjonsidrett i OL 1928, 1932 og 1948. Et internasjonalt forbund for kvinnelacrosse ble stiftet i 1972, for herrelacrosse i 1974. Det har blitt holdt VM for menn fra 1974, og for kvinner fra 1982.

Lacrosse i Norge

Det spilles også Lacrosse i Norge. Norges Lacrosse Forbund (NLF) ble opprettet 3. april 2007. Tre år senere ble NLF tatt opp i Norges idrettsforbund og den olympiske og paralympiske komité. Det finnes 14 aktive lacrosseklubber i Norge og litt over 1000 spillere. De fleste av lacrosseklubbene i Norge er ved universiteter eller høyskoler. De fleste har både dame- og herrelag. Oslo Lacrosse er den eneste klubben som ikke er tilknyttet et universitet eller en høyskole. De har blitt norgesmestere i flere år. Siden det ble innført NM-titler, har Oslo Lacrosse vunnet 12 av 14 NM-finaler.

Norge har også landslag. Herrelandslaget deltok senest i lacrosse-VM i Israel i 2018, der det ble 17. plass av 46 lag etter fire seirer og tre tap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg