Grynløpekule, Nannestad, Tømte
Grynløpekule (Elaphomyces granulatus) er en av de vanligste løpekulene. Her er fruktlegemet gjennomskåret for å vise den svarte sporemassen.
Grynløpekule, Nannestad, Tømte
Av .
Lisens: fri

Løpekule, noen steder kalt buflog, er en slekt av underjordiske sekksporesopper. Det finnes åtte arter i Norge.

Faktaboks

Etymologi
Elaphomyces av gresk ‘hjort’ og ‘sopp’
Også kjent som
buflog
Vitenskapelig navn
Elaphomyces
Beskrevet av
Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck

Form

Løpekuler har underjordiske fruktlegemer (sekksporesopper) som ligner nøtter. Ytterst er et hardt, blekbrunt eller svart skall, ofte litt vortet, og innvendig er et svart pulver av sporer. De danner sopprot med ulike skogtrær. Lukta tiltrekker ekorn og smågnagere som graver opp fruktlegemene og spiser dem. Sporene passerer uskadd gjennom tarmkanalen, og slik spres soppen. Løpekuler er ikke giftige, men de er treharde og ikke en matsopp.

Bruk

Løpekuler har vært mye brukt som afrodisiakum til å stimulere brunsten hos husdyr, derav også andre folkenavn som buflog og brunstkuler. I litteraturen blir soppen ofte kalt hjortetrøffel.

Arter i Norge

I Norge finnes åtte arter. Vanligst er grynløpekule, Elaphomyces granulatus og vrangløpekule, Elaphomyces asperulus, som vokser under mosedekket i barskog, samt vorteløpekule, Elaphomyces muricatus, som vokser i bjørkeskog. De andre artene er sjeldne.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Sekksporesopper Ascomycota
Underrekke Ekte sekksporesopper Pezizomycotina
Klasse Eurotiomycetes
Orden Eurotiales
Familie Elaphomycetaceae
Slekt Løpekuler Elaphomyces

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

løpekule
Elaphomyces
GBIF-ID
2598358

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg