Kunngjøring er en offisiell meddelelse fra det offentlige eller private til allmennheten eller en større krets mottagere.

Faktaboks

Også kjent som
offentlig kunngjøring

Lov om Norsk Lovtidend av 19. juni 1969 fastsetter at grunnlovsbestemmelser, lover, provisoriske anordninger og Stortingets skattevedtak skal kunngjøres der. I forvaltningsloven av 10. februar 1967 er fastsatt at også forskrifter skal kunngjøres i Norsk Lovtidend.

I henhold til lov av 11. oktober 1946 utgis Norsk lysingsblad (tidligere Norsk kundgjørelsestidende). Her kunngjøres proklamaer, innkallelser, visse stevninger, varsel om tvangsauksjoner, ledige embeter og andre stillinger, anmeldelser til Foretaksregisteret, forskjellige meddelelser om aksjeselskaper og så videre. Unnlatelse av å etterkomme foreskreven kunngjøring i Norsk lysingsblad vil i alminnelighet medføre at de tilsiktede rettsvirkningene ikke oppnås eller at det ellers inntrer andre rettsfølger som erstatningsansvar for det offentlige.

I tvangsfullbyrdelsesloven § 8-24 er det fastsatt at tvangsauksjoner skal kunngjøres med minst tre dagers varsel.

I forvaltningssaker kan kunngjøring benyttes som alternativ til underretning direkte til parten, hvor dette ikke er praktisk mulig. I forvaltningsloven § 29 er fastsatt som alminnelig regel at klagefrist for parten i så fall løper fra slik kunngjøring er foretatt. Men fristen begynner uansett ikke å løpe hvis parten ikke kan lastes for ikke å ha skaffet seg kunnskap om vedtaket.

Historikk

Kunngjøring har i tidens løp foregått på forskjellig vis, fra meddelelser ved budstikke, bauner eller trommeslag, eller ved høytlesning på tinget, kirkebakken eller fra prekestolen. I dag skjer det i praksis ved meddelelser gjennom kringkasting, aviser og oppslag, flyveblad, annonser, masseutsendelser, på nettsider, SMS eller andre elektroniske plattformer.

Det var tidligere også tallrike , eller halvoffisielle kunngjøringsblad som inneholdt kunngjøringer fra særskilte offentlige institusjoner, direktorater, råd, sammenslutninger og så videre, for eksempel Pristidende (1940–1993), Norsk tidende for det industrielle rettsvern og Norsk patenttidende. I dag ivaretas denne funksjonen gjennomgående av offentlige nettsider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg