kumquat

Kumkvat er en art av busker eller små trær i sitrusslekta som bærer frukter med samme navn. Buskene er eviggrønne og hører opprinnelig til i Kina, men blir også dyrket i Sør-Europa, Afrika og Amerika. Arten utgjorde tidligere en egen slekt, Fortunella, men er nå plassert i slekten Citrus sammen med de andre sitrusfruktene.

Faktaboks

Uttale

kˈomkvat

Etymologi

fra kantonesisk kamkwat 'gullsitrusfrukt'

Også kjent som

kumquat (foreldet skrivemåte)

Vitenskapelig navn
Citrus japonica
Beskrevet av
Carl Peter Thunberg

De syrlige, valnøttstore fruktene med spiselig skall spises friske eller syltede, og kan gjerne brukes i salater, desserter og kaker.

Kumkvat inneholder cirka 40 milligram vitamin C, 80 prosent vann og 266 kJ tilført energi per 100 gram spiselig vare. Kumkvat krysset med lime, mandariner eller sitroner finnes, men importeres sjelden til Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kumkvat
Citrus japonica
Tidligere vitenskapelig navn

Fortunella japonica

GBIF-ID
3831801

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg