Avletter, krumkaker, strull, goro og vafler er eksempler på jernstekte kaker. Det finnes også en rekke lokale varianter av jernstekte kaker, for eksempel jønnbrød, skrivarbrød og rømmebrød. Dette er kaker som beholdes flate når de kommer ut av jernet etter steking.
De fleste jernstekte kaker består av en røre som man legger i jernet med en skje eller øse. Goro er ett unntak, der deigen kjevles til en tynn leiv før den legges i det firkantede gorojernet og stekes til tynne kaker. Avletter, strull og krumkaker stekes i runde jern, mens vaflene gjerne har hjerteform.
Strull og krumkaker har til felles at de formes straks etter steking. Strull er gjerne formet som en jevn rull, mens krumkaker gjerne er kremmerhusformet. Imidlertid finnes det ingen regel for hvordan kakene skal krummes. Krumkaker og strull kan også formes som skåler og fylles med krem og syltetøy.
Hvis man sammenligner oppskrifter fra ulike kilder, så kan krumkake og strull framstå som samme bakverk. Mange oppskrifter på strull inneholder imidlertid ikke egg, slik som krumkaker gjerne gjør, men dette er ingen regel.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.