Krigstid er i folkerettslig forstand det tidsrommet en krig eller væpnet konflikt faktisk pågår. Tidligere ble tidspunkt for krigsutbruddet ansett som definert av en krigserklæring og avslutningen av en formell fredsslutning. I dag tilhører det sjeldenheter at det erklæres krig ved krigsutbrudd, og det er verken krav om krigserklæring eller formell fredsslutning etter krigens folkerett. Det er heller ikke krav om at partene anerkjenner krigstilstanden. I henhold til Genèvekonvensjonene er spørsmålet heller om det pågår en krig eller væpnet konflikt en faktisk vurdering av hvorvidt det pågår militære operasjoner i sin alminnelighet (Genèvekonvensjonene I-IV fellesartikkel 2 og første tilleggsprotokoll av 1977 artikkel 3).

Begrepet er også tillagt betydning i norsk militær og borgerlig strafferett og prosess. Blant annet blir det først i krigstid spørsmål om militær rettergang. I den militære straffelov av 22. mai 1902 § 3 er det fastsatt at krigstid skal omfatte den tid da den væpnede makt eller vedkommende avdeling er beordret satt på krigsfot og til den atter er satt på fredsfot. Den militære straffelovs krigsartikler kommer bare til anvendelse i krigstid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg