Korallrot, blomsterstand
Korallrot. Vasstronde, Voss.
Korallrot, blomsterstand
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Korallrot er en liten orkidé som er lett å overse med sine små blomster og gulgrønne farge. Denne arten er trolig en av Norges vanligste orkideer, den er funnet over hele landet. Korallrot er nærmest uten klorofyll og er avhengig av næringsstoffer fra soppen den danner sopprot med.

Faktaboks

Uttale
Corallorh'iza
Etymologi
av gresk korallion, korall og rhiza, jordstengel. Av latin trifidus, tredelt.
Vitenskapelig navn
Corallorhiza trifida
Beskrevet av
Jean Jacques Châtelain
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Korallrot, gruppe
Korallrot kan av og til finnes i grupper. Vasstronde, Voss.
Korallrot, gruppe
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Korallrot er en liten gulgrønn plante med opprett stengel som blir ti til tjue centimeter høy. Plantene mangler utvikla blad, det er kun én til to bladslirer som omslutter stengelen. Korallrot har ikke ordentlige røtter, men en korallforma jordstengel. Plantene mangler for en stor del klorofyll, men dette varierer en del slik at noen planter er rent gulbrune, mens andre er mer eller mindre grønne. Som alle orkideer har korallrot sopprot som bringer vann og mineralnæring til planta, men fordi korallrot kun i liten grad bedriver fotosyntese, er den avhengig av å skaffe karbohydrater også fra sopp-partneren. Karbohydratene fra soppen kommer i hovedsak fra grønne planter soppen har sopprot med.

I toppen av stengelen har korallrot en åpen klase av fire til tolv små blomster som etter hvert henger ned. Blomstene har den vanlige dreiinga av blomsterstengelen som de fleste orkideer har, slik at leppa peker nedover. Leppa er rundt en halv centimeter lang, hvit og har noen rødlige flekker. I enden er leppa delt i tre grunne fliker. De resterende fem blomsterbladene er grønn-brune og tre av dem er samla som en hjelm over griffelsøyla, mens de to siste står ut på sida av blomsten. Blomsten har en meget kort, indre spore, men produserer ikke nektar.

Utbredelse

Korallrot finnes i sumpskog, myr og våte deler av eng og beiter. Arten kan også finnes langs stier og på veikanter. Korallrot er ikke krevende med hensyn til jordsmonnet.

Arten er funnet over hele landet til over tregrensa og er trolig ganske vanlig, men siden den ikke er lett å få øye på, er den trolig underrapportert. Korallrot finnes i tempererte strøkden nordlige halvkula.

Reproduksjon

Korallrot enkeltblomst
Korallrotblomstene har nektarmerker. Haukåa, Selbu.
Korallrot enkeltblomst
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Korallrot sjølpollinerer, og selv om blomstene besøkes av ulike små insekter, bidrar disse trolig lite befruktninga fordi blomstene pollineres av eget pollen før blomstene åpnes. Hefteskivene som er festa til polliniene, og som hos de fleste orkideer kleber polliniene til besøkere, mister tidlig sin klebrighet, og insektbesøk vil ikke kunne fjerne polliniene. Polliniene som sitter over arret, faller ned på dette og sjølpollinering skjer.

Det er observert en rekke insekter på korallrot, blant annet flere arter blomsterfluer, andre fluer som ulike arter dansefluer og mindre biller.

Navn

Korallrot er et navn laget av botanikere og henspiller på formen på rota. Denne arten er lett å overse og har trolig ikke hatt folkelige navn. Det norske navnet gjentar betydningen av det systematiske slektsnavnet Corallorhiza. Artsepitetet trifida viser til den tredelte leppa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

korallrot
Corallorhiza trifida
Tidligere vitenskapelig navn
Coralliorrhiza innata R.Br., Ophrys corallorhiza L., Corallorhiza innata R.Br., Corallorhiza neottia Scop.
Artsdatabanken-ID
99493
GBIF-ID
2797313

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg