Konjakkolje er en komplisert blanding av lett fordampelige stoffer som gir konjakken dens særegne duft (buké). Konjakkolje brukes som smakstilsetning i brennevin og til produksjon av frukt-, bær- og brennevinsessenser.

Faktaboks

Uttale
konjˈakkolje

Hovedinnholdet i konjakkolje er estere av kapryl- og kaprinsyre (se kapronsyre) med etanol og isoamylalkohol som kommer fra gjærcellene.

Fremstilling

Konjakkolje kan utvinnes ved vanndampdestillasjon av gjærslam fra vin, og utgjør da en blågrønn væske med karakteristisk konjakkaroma. Kunstig konjakkolje fremstilles ved en omestringsprosess av kokosfett og inneholder de ovennevnte esterne sammen med estere av høyere fettsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg