Buccinum undatum

Buccinum undatum, kongsnegl. Foto fra: Øster Hurup

Buccinum undatum

Buccinum undatum, kongsnegl. Foto fra: Bulbjerg, Thy, Danmark

Tomme eggkapsler av kongsnegl
Tomme eggkapsler av kongsnegl
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Kongsnegl er en art av snegler i kongsneglfamilien (Buccinidae) innen overordenen Caenogastropoda i den tidligere underklassen forgjellesnegler.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Buccinum undatum
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Dette er en av våre største havsnegler. Skallet blir 8-10 centimeter høyt, og er spiralsnodd med bølgete ribber, lyst av farge. Kongsnegl er alminnelig langs hele kysten, de største lengst nord. De er rovdyr, som blant annet eter muslinger, og lever på sand og mudderbunn fra tidevannsonen til 100 meters dyp.

Kongsnegl har stor utbredelse i Europa og Nord-Amerika. Den brukes en del til agn, og blir mange steder også spist. Høsting og foredling av kongsnegl for eksport til Asia ble vurdert på Frøya og Skjervøy i 2005.

Familien Buccinidae hører til de høyest utviklete blant forgjellesneglene. Det finnes 36 arter i Norge. Skallet har en vid munning med en renneformet spalte nederst, med plass til ånderøret. Raspetungen sitter ytterst på den lange snabelen, som er trukket inn i hvile. Den brukes til å spise byttedyr og åtsler.

Artene i denne familien legger egg i store klumper, og de små sneglene kryper rett ut og sprer seg på bunnen. Glatt havsnegl, Neptunea antiqua, art en annen art fra Nordsjøen. Den blir opptil 15 centimeter høy.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kongsnegl
Buccinum undatum
Artsdatabanken-ID
109191
GBIF-ID
2305073

Kommentarer (2)

skrev ragnar nicolai sunnarvik

Hei, har dere noen råd til hobbyfisker mhp hvordan man fanger noen eksemplar av disse sneglene? Spiser strandsneglen med stor appetitt men kunne tenkt meg noe mer å bite i. Mvh Sjømatelsker

svarte Lauritz S. Sømme

Det ligger på grensen av hva en fagansvarlig kan svare på. Jeg foreslår at du går inn på nettsidene til Havforskningsinstituttet i Bergen, eller kontakter Universitetets Biolgisk Stasjon i Drøbak. Hilsen LS.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg