Kodein er et alkaloid med morfinlignende virkning. Stoffet finnes naturlig i opiumsvalmuen.

Faktaboks

Uttale
kodeˈin
Også kjent som
metylmorfin

Virkning

Kodein virker via opiatreseptorer i sentralnervesystemet og utenfor sentralnervesystemet, samt muligens via andre reseptorer. Kodein omdannes delvis (gjennomsnittlig cirka ti prosent av inntatt dose) til morfin i kroppen, og de fleste kodeinvirkningene antas å bli formidlet via morfin dannet fra kodein. En liten andel av befolkningen (opp mot ti prosent) omdanner kodein langsomt til morfin og har derfor mindre effekt av behandling.

Virkningen er først og fremst demping av smerter og respirasjon (i høye doser), hostestillende effekt, rusfølelse, sløvhet, tretthet, nedsatt peristaltikk i glatt muskulatur med forlenget tømmingshastighet for magesekk og tarm, samt kvalme og brekninger.

Anvendelse

Kodein brukes i smertebehandling og behandling av tørrhoste. Det administreres vanligvis i tablettform eller som mikstur. Langvarig bruk av kodein fører ofte til toleranseutvikling. Kodein finnes oftest i tabletter som også inneholder andre smertestillende stoffer (gjerne paracetamol) med annen virkningsmekanisme.

Risikoen

Risikoen ved kodeinbruk er fenomener som særlig inntrer ved høye doser. Disse er blant annet sløvhet, døsighet, søvnighet og rus. Kodeinholdige medikamenter er derfor regnet som trafikkfarlige. Nedsatt tarmfunksjon med obstipasjon (forstoppelse) og kolikksmerter er ikke uvanlig. I høye doser fører kodein til respirasjonshemning og i verste fall til respirasjonsstans. Samtidig bruk av kodein og alkohol øker risikoen. Morfin går over i morsmelk. Langvarig bruk av kodein kan føre til, eller forverre hodepine. I slike tilfeller bør ikke dosen økes, men medisinen bør heller seponeres (fjernes). Gjentatt bruk av kodein fører lett til utvikling av avhengighet. Kodein anbefales bare anvendt i kortvarige kurer ved tilstander av kort varighet (dager).

Historie

Kodein ble først framstilt av franskmannen Pierre-Jean Robiquet i 1832. Det er i dag et stort, globalt forbruk. i 2013 ble det produsert 361 tonn kodein. Frankrike og Storbritannia stod for over 40 prosent av produksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg