Kobber- og blikkenslager er en håndverker som produserer og monterer beslag og detaljer til tak og fasade, ventilasjonsanlegg med komponenter, samt bygger opp og tekker fasader og tak. Også isolering og brannsikring inngår i arbeidsområdet.

Blikkenslageren arbeider med alle slags metaller i form av tynnplater som for eksempel kobber, sink, stål og aluminium. Til tekking brukes også takstein, skifer og papp.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Mange steder hvor man mangler vg2, er normalt utdanningsløp et år i skole og 3 år i bedrift. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års relevant praksis i faget og en teoriprøve i faget er det mulig å få gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

I 2013 besto 80 til prøven i faget, mens i perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det til sammen 73 som besto prøven i ventilasjons- og blikkenslagerfaget. Videre utdanningsvei vil være mesterbrev og eller bachelor/master innenfor byggeteknisk. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven. Ved utløpet av 2015 var det 437 i Norge som hadde status som hadde status som aktiv blikkenslagermester.

Fra 2005 er tittelen for håndverkeren blikkenslager. Faget heter ventilasjons- og blikkenslagerfaget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Walter Karppinen

HeiSer at det er en liten feil i opplysningne om kobber- og blikkenslager faget.. Opplæringen i bedrift avsluttes med svenneprøve og ikke fagprøve..MvhWalter Karppinen

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Hva er historikken til faget? Andre artikler, så som artikkelen om rørleggere, har med en særdeles interessant historisk del; dette savnes her.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Tor-Ivar. Takk for fint innspill! Vi er i startfasen på et stort prosjekt med å revidere alle artiklene om yrker, se for eksempel modist, bilmekaniker - tunge kjøretøy, grunnskolelærer, barnehagelærer. Historikken til faget er viktig, men det varierer hvor lett tilgjengelig yrkeshistoriene er.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg