klavikord

Klavikord fra 1750. Ringve Museum, Trondheim. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Klavikord er det eldste av klaverinstrumentene, med flat, rektangulær lydkasse som enten står på et bord eller har faste ben. Klaviaturet er plassert på den ene langsiden. Strengene løper parallelt med eller diagonalt mot langsidene. Når en tangent trykkes ned, slår en metalltunge opp mot strengen og setter den strengedelen som ligger til høyre for anslagspunktet i svingninger (delen til venstre dempes med filt eller liknende). Tonestyrken er liten, men lar seg nyansere, i motsetning til på cembalo. En slags vibrato, såkalt «Bebung», kan lages ved å variere trykket på tangenten.

Faktaboks

Uttale
klavikˈord
Etymologi
av latin ‘nøkkel’ og ‘streng’
Også kjent som
clavichord

Klavikordet oppstod sannsynligvis i Italia på slutten av 1300-tallet som en videreutvikling av monokordet. På 1700-tallet var klavikordet et populært husinstrument.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg